Cu toate ca sofatul este o activitate comuna, zilnica pentru unii, poate deveni riscanta daca soferul nu reuseste sa se concentreze la drum. Poate fi dificil sa acorzi atentia cuvenita drumului si celorlalti participanti la trafic, daca esti distras de pasageri, de notificarile de pe telefonul mobil sau esti obosit.
Este binecunoscut faptul ca, inainte de a pleca la drum, este important sa verifici starea autovehicului, pentru a evita incidentele tehnice, care iti pot afecta concentrarea. Daca tocmai ti-ai cumparat o masina second-hand, precum un model Porsche, este indicat sa fie verificata de un mecanic auto. Insa, exista multe alte lucruri pe care sa le faci pentru a-ti pastra concentrarea cat timp esti la volan.
Capacitatea de reactie a unui sofer odihnit este mai buna decat a unuia care se simte extenuat in timp ce conduce si asta pentru ca nivelul de functionare a creierului este mai bun cand ai parte de un somn bun. Incearca sa dormi cel putin opt ore pe noapte si nu pleca la drum daca esti extenuat.
Bauturile bogate in cafeina si zahar iti pot da mai multa energie cand simti ca nu mai ai putere. Cu toate acestea, ele pot avea un efect negativ asupra nivelului de atentie la drum, facandu-te sa iti pierzi concentrarea. Evita astfel de stimulente cand esti la volan.
Conditiile de drum iti pot afecta nivelul de concentrare, pentru ca iti obosesc ochii. Ceata, ploaia, zapada, lumina prea puternica, intunericul, felul in care conduc ceilalti participanti la trafic, precum si animalele sau obstacolele care pot aparea pe drum sunt factori care contribuie la cresterea nivelului de stres si scaderea puterii de concentrare.
Ochelarii te pot ajuta sa diminuezi presiunea oculara creata de factorii disturbatori si sa iti imbunatatesti acuitatea vizuala. Ochelarii cu lentile antireflex sunt recomandate soferilor care conduc frecvent la asfintit sau noaptea. Ochelarii cu lentile cu filtre de polarizare ofera mai mult contrast si mai putina stralucire orbitoare, ceea ce inseamna mai multa siguranta la volan. Realizeaza controale oftalmologice frecvente, pentru a te asigura ca vederea ta este buna.
Atat ceilalti participanti la trafic, cat si pasagerii pot reprezenta o sursa de distragere a atentiei cand te afli la volan. Evita certurile cu cei din masina, opreste autovehiculul si fa o pauza de cateva minute daca cei mici devin prea galagiosi si nu te lasa distras de manevrele incorecte facute de ceilalti participanti la trafic.
Pe de alta parte, evita sa folosesti telefonul mobil sau alte gadgeturi. Este recomandat ca, in momentul in care pleci la drum, sa opresti notificarile de pe telefonul mobil si sa accepti doar apelurile cu adevarat importante. In acest sens, este vital sa folosesti casti pentru a purta o convorbire telefonica si sa nu iti iei nicicand mainile de pe volan. In plus, e bine sa pastrezi discutiile cat mai scurte, pentru a nu fi distras de la drum.
Atentia si rapiditatea cu care raspunzi la provocarile din trafic te ajuta sa eviti situatiile neplacute. De aceea, este esential sa nu te lasi distras de factorii perturbatori si sa iti pastrezi concentrarea pe tot parcursul drumului.
Sursa foto: StoryTime Studio/ Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si