Cum risca sa fie pacaliti romanii care cumpara masini la mana a doua: Anunturile online, capcana principala
carverticalmasini la mana a douamasini rulatepiata autovin masina
Piata de vehicule rulate e impresionant de mare si diversa in Romania, insa oamenii care obisnuiesc sa achizitioneze masini la mana a doua trebuie sa fie constienti ca riscurile sunt mari.
Analizele arata ca majoritatea romanilor care au in plan achizitionarea unui astfel de vehicul se concentreaza pe anunturile de pe diferite platforme de vanzare, insa in acest caz trebuie sa fie cu mare bagare de seama, fiindca pericolele pot pandi la orice pas.
Unii, mai prevazatori, isi cumpara masina rulata din cercul social strans, de la familie sau rude.
O analiza CarVertical arata ca , majoritatea romanilor (39,8%) cauta sa-si cumpere masini la mana a doua de pe portaluri si site-uri de anunturi online, in timp ce 19,3% dintre soferi isi cumpara masinile de la societati private sau din parcuri auto. Doar 12,7% dintre soferii din Romania isi iau vehiculele direct de la reprezentante autorizate, ceea ce sugereaza ca soferii doresc sa economiseasca bani si sa aleaga vanzatorii privati.
Deoarece preturile de la reprezentante sunt de obicei mai mari decat pe piata online, cumparatorii din tarile cu venituri medii mai mici le evita. Cu toate acestea, dealerii ofera cumparatorilor mai multa transparenta deoarece verifica in detaliu toate masinile din stocul propriu si ofera adesea o garantie la vanzare. In schimb, riscurile de a cumpara un vehicul in stare proasta de la vanzatori privati sau de la dealeri neautorizati sunt mult mai mari.
„De asemenea, am observat ca 22,1% dintre cumparatorii de masini din Romania cumpara vehicule de la prieteni sau rude. Nici o alta tara analizata nu are o pondere atat de mare de soferi care spera sa-si cumpere un vehicul de la rude. Acest lucru arata ca oamenii tind sa caute modalitati de a reduce riscul de a se antama la o afacere riscanta” - explica Matas Buzelis, directorul departamentului de comunicatii al carVertical.
Soferii romani tind sa cumpere considerabil mai putine vehicule de la reprezentantele autorizate (12,7%) decat majoritatea cumparatorilor straini de masini second hand (28,2%). Singurele tari cu o piata mai mica a dealerilor autorizati sunt Republica Ceha (12,6%) si Polonia (9,7%), in timp ce in Marea Britanie mai mult de fiecare a doua masina (55,7%) este achizitionata de la un vanzator autorizat.
Multi soferi nu stiu ce este VIN-ul
75,9% dintre cumparatorii de masini second hand din Romania au verificat istoricul unui vehicul online inainte de a cumpara, desi o pondere considerabil mai mica de soferi considera istoricul drept unul dintre cei mai importanti factori de decizie pentru cumpararea de masini.
Cumparatorii din Franta si Italia sunt cei care verifica cel mai rar istoricul unei masini online. Cea mai mare pondere a cumparatorilor care au verificat trecutul unei masini a fost in Ungaria, Marea Britanie si Polonia.
„Ceea ce ne-a surprins este faptul ca doar 45% din audienta stie ce este ”VIN”. Acest lucru ilustreaza cat de creduli sunt cumparatorii de masini si arata importanta unei verificari VIN pentru a obtine toate informatiile disponibile despre un anumit vehicul,” - explica Buzelis de la carVertical.
58% dintre cumparatorii care au verificat istoricul unei masini pe care doreau sa o achizitioneze au facut-o inainte de drive test. Acest lucru le economiseste timp, deoarece unele modele pot avea un istoric prost si nu are rost sa le mai vezi personal.
Foto: pexels.com