Cum alegi masina hybrid a visurilor tale? 5 detalii esentiale
autoturismeautoturisme hybridmasini
Achizitionarea unei masini este o decizie importanta pentru ca implica o cheltuiala mare. In plus, ai nevoie de performanta si siguranta in trafic, astfel ca trebuie sa te gandesti bine inainte de a lua o decizie. La fel de importante sunt impactul asupra mediului si consumul.
Automobilele hybrid sunt eficiente din acest punct de vedere. Ele au un motor cu combustie interna si unul electric, pe care le folosesc in functie de conditiile de parcurgere. Gasirea masinii hybrid care sa te multumeasca depinde atat de caracteristicile fiecarui model, cat si de stilul de condus si nevoile tale. Descopera in continuare cinci detalii pe care trebuie sa le iei in calcul.
1. Tipul de automobil hybrid
-
hybrid paralel–folosesc motorul electric sau pe combustibil fosil alternativ, in functie de conditiile de drum;
-
hybrid in serie–pot parcurge o distanta semnificativa cu un motor electric si folosesc motorul cu combustie doar pentru reincarcarea bateriei;
-
full hybrid–functioneaza initial pe electricitate, apoi, daca este nevoie, pe benzina;
-
mild hybrid–motorul electric are un rol minim, cel pe benzina fiind de baza;
-
plug-in hybrid–folosesc electricitate pentru functionare si se reincarca la priza. Motorul pe benzina intra in functiune doar la nevoie.
Studiaza caracteristicile fiecarui tip si gandeste-te care este cel mai potrivit pentru tine. Accesul la statii de incarcare electrica, distantele de parcurs, pretul combustibilului sunt aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul.
2. Puterea motorului
Puterea unei masini hybrid depinde in mare parte de dimensiunea vehiculului. O masina mica nu are nevoie de un motor mare, in timp ce un model de dimensiuni mari are nevoie de un motor pe masura. La fel ca automobilele conventionale, si cele hybrid pot avea motoare cu 4 cilindri, V6 sau V8. Si tractiunea poate fi pe fata, spate sau integrala. Unele modele chiar au un motor electric suplimentar pentru a creste tractiunea pe spate. Bateriile care asigura puterea motorului electric functioneaza pe nichel-metal sau litiu-ion. In general, ele asigura autonomie pentru 150.000-250.000 km.
3. Siguranta
La fel ca in cazul cumpararii unui automobil clasic, si in achizitia unui hybrid conteaza siguranta. Organismul european NCAP testeaza fiecare model si ii acorda un rating exprimat prin stele. Cele mai sigure au 5 stele, cele mai putin sigure, doar 1 stea. Poti verifica orice model de hybrid pe site-ul NCAP. Rezultatele testelor sunt disponibile oricui. Specialistii evalueaza automobilele din perspectiva accidentelor care se intampla zilnic in lume, de la impact frontal sau lateral la lovirea pietonilor sau rasturnare.
4. Pretul
Pretul hybridelor variaza, de aceea, este important sa alegi un model pe care iti permiti sa-l cumperi, fie in rate, fie cu banii jos. Ia in calcul nevoile tale, pentru ca o masina scumpa si puternica s-ar putea sa nu-ti fie de folos daca sofezi doar de acasa pana la munca si inapoi. Nu uita si de cheltuielile suplimentare cu documentele, inmatricularea si alte aspecte legale.
5. Stilul tau de condus
Stilul tau de condus joaca un rol important in alegerea automobilului hybrid potrivit. Daca sofezi pe distante scurte, cea mai potrivita masina este una de tip plug-in sau in serie. Distantele scurte permit doar utilizarea motorului electric. Pentru calatorii lungi, este bine sa cumperi un model full hybrid sau paralel. Pentru masinile destinate transportului de incarcaturi mari, motorul trebuie sa fie puternic. In acest caz, ai nevoie de un SUV cu V6 sau V8.
Daca visezi sa-ti cumperi un automobil hybrid, retine detaliile prezentate mai sus. Tipul de hybrid, puterea motorului, siguranta, pretul si stilul tau de condus sunt criterii de care trebuie sa tii cont.