Consiliul Concurentei a lansat Monitorul preturilor carburantilor
preturi benzinamonitor preturi benzinamonitor preturi motorina
Consiliul Concurentei a lansat, astazi, Monitorul preturilor carburantilor, o platforma online care permite aflarea preturilor din marile retele de distributie a carburantilor auto.
Principalul scop al platformei este ieftinirea produselor. Monitorul preturilor carburantilor poate fi accesat sub forma de aplicatie web, cat si mobila, care poate fi descarcata din App Store sau din Google Play.
Monitorul afiseaza preturile pentru carburantii standard si premium (benzina si motorina) practicate in statiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor.
Aplicatia Monitorul Preturilor este dezvoltata in Romania de compania Maguay, iar cautarile si consultarea aplicatiei pot fi efectuate doar pe teritoriul taii. Platforma este gestionata de Consiliul Concurentei, iar datele/informatiile sunt incarcate in aplicatie, la nivel national, de catre companiile partenere.
Aplicatia ofera posibilitatea de a contacta autoritatea de concurenta atat pentru sesizari sau reclamatii, cat si pentru recomandari.
Monitorul Preturilor Carburantilor este una dintre componentele proiectului Monitorul preturilor pentru alimente si carburanti, urmand ca, in perioada urmatoare sa devină functionala si cea de a doua componenta a proiectului, respectiv cea referitoare la preturile alimentelor.
Proiectul, avand valoarea totala de 1.422.346 de lei fara TVA (305.880 euro), este finantat integral de la bugetul de stat. Consiliul Concurentei a initiat acest proiect in 2018, avand ca partener institutional Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - ANPC.
"Accesand gratuit acest comparator de preturi, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinarii, localizarea geografica si serviciile oferite de acestea, precum si preturile practicate.
Astfel, acestia au posibilitatea de a alege, avand la indemana informatii importante cu privire la oferta existenta pe piata in zona geografica de interes. In acest fel, se va stimula concurenta, atat prin pret, cat si prin serviciile oferite de companiile implicate in comercializarea cu amanuntul a carburantilor auto", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Potrivit acestuia, Consiliul isi doreste sa faca mai usor pentru conducatorii auto sa identifice statiile din proximitatea lor sau de pe traseul pe care il parcurg, care au preturile cele mai mici.
"Variatiile de pret nu sunt mari nici intre lanturi, dar ele exista si exista si intre statiile aceluiasi lant. In timp, acest lucru va duce la o convergenta a preturilor in jos, adica cei care practica preturi mai mari sa le scada cu cateva procente. Vrem sa punem o presiune asupra pretului vanzarilor cu amanuntul", a spus Chiritoiu.
Consiliului Concurentei are in derulare o analiza pe piata carburantilor, lansata dupa ce pretul benzinei si motorinei in Romania, fara taxe, a depasit media europeana. In urma anchetei, autoritatea de concurenta va formula recomandari pentru cresterea concurentei pe piata carburantilor.
In noiembrie 2016, Consiliul a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect-pilot, accesibil pentru Bucuresti si Ilfov, care ofera preturile pentru 128 de produse alimentare: 64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea fiind disponibile doua preturi de produs individual, cel mai ieftin si cel mai bine vandut.
Foto: rwapixel.com