Consiliul Concurentei a facut inspectii inopinate pe piata serviciilor de intretinere a masinilor
investigatii concurentaanchete concurentainvestigatii service autoinspectii service auto
Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile unor companii din sectorul auto si ale unor societati de asigurare.
Aceste companii sunt Automobile-Dacia, Renault Commercial Roumanie, RCI Broker de Asigurare, RCI Finantare Romania, RCI Leasing Romania IFN SA, Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig Vienna Insurance Group, Groupama Asigurari, UNIQA Asigurari, Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare.
Citeste si:
Efectele taxei pe lacomie: Sa ne pregatim de cresteri ale dobanzilor si comisioanelor la credite?
Inspectiile au fost efectuate ca urmare a extinderii investigatiei, declansate in anul 2017, pe piata serviciilor de intretinere si reparare a autovehiculelor din Romania.
Investigatia, care va fi finalizata in acest an, se refera la o posibila participare a companiilor in discutiile/negocierile derulate de Asociatia Concesionarilor Dacia, Renault si NissanACODAREN si membrii acesteia, privind o posibila coordonare pentru stabilirea tarifelor, discounturilor si a altor conditii de tranzactionare.
Conform Consiliului, in cadrul procedurii de investigatie, in 2017, au fost efectuate inspectii inopinate la 8 sedii sociale si puncte de lucru ale Asociatiei Concesionarilor Dacia, Renault si NissanACODAREN si ale unora dintre companiile membre ale acesteia, de la care s-ar fi putut obtine informatii relevante privind posibila intelegere anticoncurentiala.
Companiile RCI Finantare Romania SRL si RCI Leasing Romania IFN SA nu sunt vizate de investigatia Consiliului Concurentei, dar s-au efectuat inspectii la sediile acestora, in vederea obtinerii tuturor informatiilor necesare evaluarii contextului in care a avut loc posibila fapta investigata.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ce priveste vinovatia companiilor.
In ultimii ani, Consiliul Concurentei a facut o serie de recomandari pentru consolidarea pietei asigurarilor auto obligatorii (RCA) si cresterea gradului de protectie a asiguratilor, unele fiind preluate in legislatia primara si secundara din domeniu.
Astfel, in cadrul studiului realizat pe piata asigurarilor auto obligatorii, autoritatea de concurenta a constatat ca exista situatii in care se solicita un anumit pret daca cheltuielile de reparatii sunt achitate de proprietar si se solicita un pret mai mare daca reparatiile sunt achitate de compania de asigurari.
Avand in vedere relatia tensionata dintre asiguratori si companiile de reparatii, Consiliul Concurentei a propus elaborarea unui cod de conduita aplicabil in relatia dintre cele doua parti, in vederea evitarii prejudicierii consumatorilor.
De asemenea, pentru ca pretul asigurarilor obligatorii sa scada, autoritatea de concurenta sustine ca este necesar sa creasca gradul de cuprindere al RCA, adica sa creasca numarul masinilor care se afla in circulatie si care au o polita RCA valabila.
La ora actuala, destul de multe masini in circulatie nu au RCA valabil, in parte, si pentru ca proprietarii au incheiat polita pentru o perioada foarte scurta, iar, apoi, au uitat sa o reinnoiasca.
Ca urmare, autoritatea de concurenta a propus ca, pentru persoane fizice, politele RCA sa nu se mai incheie pentru o luna, ci pentru 6 sau 12 luni, si doar pentru persoanele juridice si pentru o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna.
Citeste si:
Piata auto din Romania a pus frana in martie, dar, pe primul trimestru, cresterea este de 6,3%
Autoritatea de concurenta a sanctionat, la sfarsitul anului 2018, noua companii de asigurare si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania cu amenzi totale in valoare de aproximativ 53 de milioane de euro pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei, prin coordonarea comportamentelor pe piata asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila, in vederea majorarii tarifelor acestor asigurari.
Foto: rawpixel.com