Cea mai cautata meserie din Europa: te angajeaza pe loc, pe salariu de mii de euro
criza soferi camionangajari soferi camionaprovizionare craciun
Nu trebuie sa ai pregatire in domeniul IT ca sa se bata angajatorii pe tine. Cine isi gaseste greu un loc de munca are o portita de reintrare pe piata muncii, deschisa de permisul sau de conducere, mai ales daca in acesta este bifata si rubrica pentru autovehicule grele.
Meseria de
sofer de camion este la foarte mare cautare in SUA, in Europa si mai ales in Marea Britanie. Fara aprovizionare sistematica, magazinele raman goale, iar producatorii isi reduc afacerile.
In aceste conditii, multe grupuri de logistica se pregatesc pentru un Craciun dificil, avertizati fiind de retaileri ca multe bunuri, printre care si cartile, nu se vor afla in stoc.
Criza de soferi de camion se va agrava, in 2022, odata cu cresterea salariilor si accentuarea penuriilor de forta de munca, a avertizat seful uneia dintre cele mai mari companii de transport din lume, relateaza Financial Times.
Luis Gomez, presedinte pe Europa in cadrul XPO Logistics, companie de transport de marfa, se asteapta ca aceasta criza sa perturbe Craciunul, noi reglementari din UE urmand sa puna si mai multa presiune pe retaileri si productaori anul viitor.
In Marea Britanie, companiile de transport pun deficitul de soferi pe seama Brexitului si a pandemiei.
Un studiu realizat de Transport Intelligence releva ca, pe langa Marea Britanie, cele mai afectate tari europene sunt Polonia si Germania. In Polonia, deficitul era de aproximativ 124.000 de soferi, in 2020, iar, in Germania, de 45.000-60.000 de soferi de camion. Acest deficitul ar urma sa creasca la 185.000 de soferi pana in 2027.
Noi constrangeri, din 2022
Criza nu se va tempera anul viitor din cauza introducerii unor reglementari europene mai dure privind transportul rutier comercial.
Din 21 februarie 2022, soferii de camion vor fi supusi unor reglementari mai stricte, menite sa protejeze forta de munca de conditii precare si de salarii scazute.
Noile reglementari vor genera, potrivit lui Gomez, noi constrangeri de capacitate si inflatie. In consecinta, se va inregistra o crestere a costurilor de transport cel putin in urmatoarele 18 luni.
Si in SUA, deficitul de soferi de camion este atat de mare, incat unii administratori de flote cauta forta de munca dincolo de granite.
SUA au avut, mai mereu, un astfel de deficit, insa pandemia l-a accentuat, odata cu inchiderea scolilor de pregatire, demisia unor soferi si introducerea unor sisteme mai stricte de testare pentru droguri si alcool.
Foto: facebook scania