Ce urmeaza sa se intample cu politele RCA
polite rcaasfanualratedauneasigurati
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca este necesara o actualizare a tarifelor de prime pentru asigurarile auto obligatorii (RCAta se intampla pentru ca trebuie sa se tina cont de indicatorii care arata echilibrul dintre tarifele de prima si de posibilitatea de acordare a despagubirilor, anunta ASF, citata de Agerpres.
Seful Directiei de Asigurari Obligatorii din ASF, Mona Cucu, a declarat ca rata daunei si rata combinata, care arata echilibrul dintre tariful de prima si posibilitatea acordarii despagubirilor au fost, in cazul RCA, in primul trimestru de anul acesta de 118 % si 149 %.
"Acestea arata in mod clar o necesitate de actualizare a tarifelor pentru a fi acoperite cheltuielile asumate", a declarat Mona Cucu.
Reprezentanta ASF a mai aratat ca autoritatea nu intervine in stabilirea tarifelor RCA.
Potrivit acesteia, cresterea despagubirilor pentru vatamari si deces va avea o influenta directa in stabilirea tarifelor de prima, deci tendinta de majorare a acestora se va reflecta automat intr-o evolutie pozitiva a tarifelor RCA.
Conform sursei citate, pretul mediu la politele de raspundere civila auto (RCA) s-a majorat cu 7% in primele trei luni ale acestei an.
Potrivit datelor ASF, prezentate de Mona Cucu, asigurarile auto au reprezentat in primul trimestru din 2014 circa 70 % din piata asigurarilor generale din Romania.
Agerpres scrie ca in Romania, circa 11 asiguratori practica asigurarile RCA, iar primele brute subscrise au crescut in perioada analizata cu 8%, la 700 milioane lei.
Daunele platite in primul trimestru pe asigurari CASCO au fost de 380 de milioane de lei, iar pe RCA si CMR, adica asigurarea de raspundere a transportatorilor, de 534 de milioane de lei.
Numarul dosarelor avizate pentru plata daunelor pe RCA a scazut anual cu circa 10 % incepand din 2010, iar in primul trimestru din 2014 scaderea a fost de 9% fata de primele trei luni din 2013.