Ce trebuie verificat la masina pentru vacantele de primavara si vara?
minivacante 2018pregatire masina plecarereparatii auto
In curand, se apropie minivacantele de 1 mai si Rusalii, dar si perioada concediilor de vara, cand vom "evada" din cotidian, plecand cu masina catre diverse destinatii. Pentru a va asigura ca veti avea parte de o calatorie confortabila si sigura, nu uitati sa verificati starea masinii, avand in vedere urmatoarele aspecte:
Revista Promotor ne ofera un ghid de instructaj pe care sa il urmam inainte de a pleca cu masina intr-o calatorie, pe timp de primavara si vara.
Iata ce recomanda specialistii sa avem in vedere:
1.
Lichidul de racire si nivelul uleiului
Inainte de orice drum ceva mai lung pe timp foarte calduros, e imperios necesar sa verificati daca e suficient lichid in sistemul de racire a motorului. De asemenea, nu strica verificat si nivelul de ulei, dar si consistenta acestuia.
Explicatiile sunt foarte simple: pe caldura mare si in special cand se merge mult cu masina incarcata (cazul ”familiei cu catel cu purcel”...), motorul devine suprasolicitat, deci racirea lui trebuie sa fie optima in fiecare moment, pentru a evita supraincalzirea si probleme tehnice majore ulterior.
Citeste si:
Top trei lucruri pe care sa nu le ai pe birou, la o intalnire de afaceri
2.
Presiunea in pneuri
Neaparat trebuie verificat ca presiunea in pneuri sa fie cea nominala (expusa in cartea tehnica a masinii). Cauciucurile prea umflate pot duce rapid la o explozie (din cauza dilatarii mai rapide a aerului din interior, pe fondul temperaturilor foarte mari).
Dar si cauciucurile prea putin umflate sunt periculoase, deoarece pot pierde presiune, mai ales cand masina sta mult timp parcata.
3.
Aerul conditionat
Pentru in anotimpurile calde aerul conditionat se utilizeaza cel mai intens, e bine sa faceti o verificare a instalatiei si, eventual, chiar o incarcare si curatare a ei. Bacteriile acumulate pe conducte va pot afecta mult sanatatea.
Dupa care aerul conditionat trebuie utilizat corect. Cand se pleaca la drum, e indicat sa fie folosita functia AUTO (cu geamurile inchise sau cel mult intredeschise, pentru a se permite ventilarea habitaclului imediat dupa plecare).
Insa functia AUTO nu trebuie lasata mai mult de cateva minute, deoarece risca sa raceasca prea mult atmosfera interioara (o diferenta mai mare de 5-7 grade intre temperatura de afara si cea din interior poate pune probleme de sanatate). E de preferat sa se ajunga gradual la o temperatura optima, dar nu prea scazuta, deoarece este afectat aparatul respirator, putand aparea si migrene (in cazul celor cu probleme la sinusuri).
De asemenea, este indicat sa parcati masina la umbra, pentru a nu capta caldura, sa va adaptati vestimentatia la volan in functie de temperaturile de afara si sa nu lasati copiii si animalele de companie singure si nesupravegheate in masina.
Citeste si:
Un milionar si-a ascuns averea in munti si a lasat o ghicitoare care sa duca la ea