Ce trebuie sa stii inainte sa iti cumperi anvelope de iarna
anvelope de iarnacauciucuri de iarna
Apropierea sezonului rece obliga toti conducatorii auto sa isi doteze masinile cu anvelope speciale de iarna. In materialul urmator va prezentam cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va alegeti anvelopele pentru iarna.
Potrivit Ordonantei de Guvern 5/2011, obligativitatea anvelopelor de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice. Astfel, soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna doar cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica.
Daca sunt identificati in trafic fara anvelope de iarna, sau daca acestea nu respecta conditiile prevazute de lege - alte dimensiuni sau caracteristici decat cele prevazute in certificatul de inmatriculare sau inregistrare ori sunt uzate peste limita admisa, soferii risca sa plateasca o amenda din clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda).
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor Romania (APC Romania) prezinta principalele aspecte de care trebuie sa tinem cont inainte de a ne cumpara anvelopele de iarna:
- Anvelopele de iarna functioneaza cel mai bine la temperaturi de sub 7 grade, dar uzura poate fi mai mare decat la pneurile standard in cazul in care le utilizati in conditiile unei atmosfere mai calde.
- Anvelopele de iarna acceptate de legislatia romaneasca si europeana sunt cele inscriptionate pe lateral cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". Initialele M si S vin de la cuvintele mud (noroi) si snow (zapada).
- Anvelopele "all seasons" pot fi acceptate daca au marcajul specific anvelopelor de iarna ("M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S").
- Anvelopele cu crampoane se folosesc in conditii extreme cum ar fi zapada groasa si gheata. Vor fi demontate atunci cand acestea ajung in contact direct cu partea carosabila.
- Lanturile antiderapante pot fi folosite in cazul in care zapada sau gheata este intalnita in timpul unei calatorii, cu conditia sa fie demontate odata cu imbunatatirea vremii.
- “Sosete” pentru zapada (antiderapant textil): este un material textil plasat in jurul anvelopei pentru a imbunatati aderenta pe zapada si gheata. Ele sunt usor de folosit, dar nu sunt la fel de eficiente ca lanturile antiderapante. “Sosetele” nu pot produce pagube la nivelul carosabilului, dar trebuie dezinstalate rapid, deoarece ele scad performanta anvelopei in conditii normale de drum.
Cititi eticheta!
Incepand cu data de 1 noiembrie 2012, toate anvelopele trebuie sa aiba o eticheta ce prezinta informatii despre performanta acestora - eficienta consumului de combustibil, aderenta pe carosabil umed si nivelul de zgomot exterior. Costurile pentru combustibil depind in buna masura de calitatea anvelopelor. Diferenta poate fi de pana la 10%, intre utilizarea celor mai performante sau a celor mai slabe anvelope comercializate pe piata Uniunii Europene.
"Etichetele cuprinzand caracteristicile anvelopelor trebuie sa fie afisate la punctul de vanzare, in cataloage, pliante si pe website-urile care comercializeaza cauciucuri. Astfel, consumatorii vor putea compara, inainte de achizitionare, atat preturile, cat si siguranta pe carosabil umed, sau impactul asupra cheltuielilor cu combustibilul", subliniaza Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Romania.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro