Ce sanctiuni risti, daca ai o masina pe care nu o mai folosesti, dar care nu are RCA
rcapolita rcacjue
Raportand numarul de masini inmatriculate in Romania la numarul de masini care au si polita
RCA, Romania se afla sub standardul impus de UE, respectiv la un nivel de 85%. Acest lucru inseamna ca, decizia recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) va afecta semnificativ soferii din Romania.
Concret, aproximativ 2 milioane de soferi vor suferi sanctiuni, daca nu se aliniaza celor mai recente norme, care prevad ca orice masina inmatriculata in UE, trebuie sa aiba RCA, chiar daca soferul nu o mai foloseste.
Cat timp nu este radiata, polita RCA expirata de mai mult de 90 de zile atrage dupa sine suspendarea certificatului de inmatriculare, spune un avocat specializat, pentru
economica.net.
Decizia CJUE nu este o noutate legislativa. Avem, deja, in legislatie baza legala pentru astfel de masuri, insa magistratii europeni au venit sa intareasca prevederile deja in vigoare.
Autoritatile pot efectua verificari si aplica sanctiuni in baza OUG 189/2005. Potrivit sursei citate, "Acest act normativ da practic posibilitatea autoritatilor de a suspenda certificatul de inmatriculare al oricarui vehicul al carui RCA a expirat de mai mult de 90 zile. Actul respectiv, acelasi care prevede si ca vehiculele fara stapan lasate in strada se radiaza de drept, spune si ca masinile fara RCA pot fi identificate prin compararea bazei de date cu masinile inmatriculate cu baza de date privind RCA.
Citeste si: Merita sa dai banii pe Dacia Spring?
In practica, acest lucru este inca greu de realizat, in ciuda intentiilor declarate de ani de zile de asiguratori si ASF. Aceasta pentru ca o identificare exacta ar presupune integrarea bazei de date a DRPCIV (masinile inmatriculate) cu baza de date AIDA, fosta CEDAM, care contine datele privind RCA. Aceasta integrare nu s-a realizat complet nici acest moment, motiv pentru care sanctionarea in baza OUG 189/2005 este dificila si tine, oricum, de o decizie a Politiei in acest sens".
Citeste si: Proiect: Noi reguli pentru inmatricularea vehiculelor in Romania
De ce e important sa iti asiguri masina, chiar daca nu o folosesti?
Pentru ca pot exista situatii in care o masina, desi nu se circula cu ea, poate produce daune materiale, sau chiar prejudicii persoanelor implicate in anumite incidente in care masina e implicata, chiar si fara sa circule.
"A fost un caz cunoscut in lumea asigurarilor absolut dramatic. Un copil s-a jucat in masina abandonata de bunicul sau in curte si a reusit cumva sa porneasca automobilul, care a luat foc. Operatiile estetice pe care acel copil le-a suferit in urma arsurilor au costat sute de mii de euro, iar aceasta suma ar fi fost acoperita de asigurarea RCA a masinii, daca ea exista. Va mai pot da un caz in care un depozit intreg, in valoare de peste un milion de euro, a ars din cauza a doua rable abnadonate in vecinatate.
Nu pot da foarte multe detalii, pentru ca e un caz confidential, dar va pot spune ca daunele sunt semnificative, iar proprietarul depozitului s-a indreptat deja impotriva proprietarului masinilor abandonate care, daca pierde procesul, va trebuie sa scoata banii din buzunar. In mod normal, dauna ar fi fost acoperita de RCA”, povesteste un specialist cu experienta in zona daunelor din asigurari, pentru economica.net.
E important sa stii ca RCA acopera inclusiv prejudiciile produse prin fapta lucrului, indiferent de locul in care s-a produs evenimentul pe drumuri publice sau nu, indiferent daca vehiculul era in deplasare sau stationare, potrivit UNSAR, asociatia firmelor de asigurare.