Ce sa faci, ca sa nu iti inghete parbrizul la masina, cand afara e ger
protectie parbriz iarnaacoperire parbrizdegivrare parbriz
In fiecare an, in ciuda prognozelor meteo tot mai precise, iarna ne ia prin surprindere, iar expresia asta a ajuns unul dintre cele mai raspandite clisee. Daca administratiile locale nu incheie la timp contracte de deszaperire sau firmele care au semnat astfel de intelegeri nu si le onoreaza, nimic nu se scuza, la nivel individual sa ne pregatim masinile pentru sezonul rece.
Una dintre cele mai mari probleme pe care
soferii le au iarna este ca isi gasesc gemurile automobilului propriu inghetate bocna.
Daca nu vreti sa va cazniti in fiecare zi sa indepartati gheata de pe parbrizul masinii, puteti folosi metode pentru prevenirea inghetarii acestuia, mai ales daca nu aveti un sistem de degivrare incorporat in parbriz.
Nici ceapa nu ai mancat, nici parbrizul nu ingheata
Usturoiul si ceapa sunt doua legume si in acelasi timp condimente la ale caror mirosuri multi stramba din nas, desi consumul lor este foarte benefic pentru sanatate.
Ei bine, se pare ca ceapa va poate ajuta sa va scapati parbrizul de inghet. Pentru asta este bine sa frecati parbrizul cu o jumatate de ceapa, seara, inainte ca temperaturile sa scada. O jumatate de cartof are acelasi efect. Zaharul din ceapa si cartof va crea o bariera eficienta impotriva frigului, iar asta este o metoda care protejeaza si componentele masinii.
O alta solutie este sa amestecati intr-un recipient o solutie de otet si apa (jumatate otet, jumatate apa), sa amestecati foarte bine si sa pulverizati solutia pe parbriz inainte ca temperaturile sa scada multe grade sub zero. Dimineata, veti gasi parbrizul curat si dezghetat.
Alta solutie este alcoolul izopropilic sau banalul spirt impreuna cu apa. Umpleti un recipient cu pulverizator jumatate cu apa si jumatate cu spirt sau alcool isopropilic, iar apoi pulverizati amestecul pe parbriz.
Este o solutie eficienta care va tine geamurile departe de inghet pe toata durata noptii. Aceeasi solutie poate fi aplicata si pe stergatoarele de parbriz.
Husa anti-inghet parbriz
Daca nu vreti sa incercati solutiile de mai sus, puteti folosi o folie anti-inghet dar care este buna doar pentru parbriz, nu si pentru geamurile laterale. O folie de acest fel costa cel mult 30 de lei.
Exista si folii multifunctinale, care pot fi anti-inghet, in timpul ierni, si vara ca parasolar, insa acest tip de folie are un pret mai ridicat, in jur de 100 de lei.
In cele din urma, daca nu vrei sa dai atatia bani, poti acoperi parbrizul cu un prosop vechi sau cu o patura.
In disperare de cauza, chiar si presurile masinii pot fi folosite pentru protejarea parbrizului de inghet, numai ca ele nu vor acoperi in totalitate parbrizul.
In acelasi timp, daca nu pleci dis de dimineata la serviciu, este bine sa parchezi masina cu fata spre est. La rasarit, sunt sanse ca Soarele sa dezghete parbrizul fara sa mai faceti niciun efort.
Foto: vikingmotors.ca