Sigur ti s-a intamplat si tie macar o data sa fii la volan si sa apesi un pic mai mult decat trebuie piciorul pe pedala de acceleratie din dorinta de a ajunge mai repede acasa. Merita insa oare acest risc pentru cele cateva minute castigate?! Nu numai ca te pui pe tine in pericol, insa te transformi intr-un risc si la adresa celorlalti participanti la trafic.
Potrivit Codului Rutier in vigoare, soferii care depasesc limita de viteza sunt susceptibili de a primi amenzi cuprinse intre 290 si 3000 de lei, in functie de gravitatea incalcarii regulii. Conform legislatiei din Romania, depasirea vitezei legale este considerata o contraventie si atrage aplicarea simultana a unei amenzi si a unor puncte de penalizare.
Amenzile impuse soferilor care depasesc viteza legala sunt calculate in puncte de amenda. Valoarea unui punct de amenda este stabilita ca fiind 10% din salariul minim. La acest moment, valoarea unui punct de amenda este de 145 de lei si se raporteaza la salariul minim din 2017.
Chiar daca salariul minim pe economie a mai crescut de-a lungul ultimilor ani, nivelul punctului de amenda a ramas neschimbat la 145 de lei, in urma intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Potrivit legii, soferii care depasesc viteza legala vor fi sanctionati in functie de gravitatea incalcarii regulii. Astfel, depasirea limitei de viteza cu 10 pana la 20 km/h atrage dupa sine aplicarea a doua sau trei puncte de amenda (ceea ce inseamna 290 sau 435 de lei) si adauga doua puncte de penalizare la dosarul conducatorului auto. Daca depasirea vitezei este cuprinsa intre 21 si 30 km/h, sanctiunea consta in patru sau cinci puncte amenda (echivalent cu 580 sau 725 de lei) si trei puncte de penalizare.
Pentru depasirea cu 31 pana la 40 km/h a limitei de viteza, se aplica 6, 7 sau 8 puncte de amenda (intre 870 si 1.160 de lei) si patru puncte de penalizare. In cazul depasirii vitezei admise cu 41 pana la 50 km/h, amenzile pot ajunge de la 9 pana la 20 de puncte amenda (de la 1.305 lei pana la 2.900 de lei) si impunerea a sase puncte de penalizare. In cele din urma, daca limita de viteza este depasita cu peste 50 km/h, soferul va avea de platit o amenda maxima de 2.900 de lei. In plus, se va dispune suspendarea permisului pentru 90 de zile.
In plus, atunci cand se atinge pragul de 15 puncte de penalizare intr-un interval de 6 luni, permisul de conducere al soferului va fi suspendat pentru 30 de zile conform prevederilor Codului Rutier.
Mai este important de stiut si faptul ca circulatia cu o viteza sub limita minima prevazuta de lege poate atrage o amenda cuprinsa intre 290 si 435 de lei, echivalentul a 2 sau 3 puncte de amenda.
Citeste si: Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare