Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
sofer pe comunitatesoferie
Conform cifrelor oficiale, meseria de sofer este printre cele mai populare de pe intreaga piata a muncii de la noi din tara, zeci de mii de romani muncind in acest moment "pe comunitate".
In general, salariul unui sofer pe comunitate, cu tot cu diurna, variaza intre 1.500 - 2.000 de euro, insa si riscurile sunt pe masura, spun cei ce practica aceasta meserie.
Cat de greu e sa fii sofer pe comunitate
Am stat de vorba cu mai multi soferi care ne-au vorbit despre cele mai mari riscuri pe care si le asuma atunci cand pleaca de acasa si, dupa cum ei spun, "nu stim daca ne mai intoarcem la familie".
Pe primul loc, soferii vorbesc despre accidentele rutiere. Acestea sunt printre cele mai mari riscuri cu care se confrunta soferii internationali, de camion sau duba, pe distante lungi. Drumurile internationale pot fi extrem de aglomerate, iar diferitele conditii meteo si de trafic pot creste riscul de accidente.
De asemenea, in unele regiuni, furturile de marfuri de pe camioane sunt o preocupare majora. Soferii pot fi expusi la riscul de a fi victimele unor astfel de infractiuni, mai ales in timpul opririlor sau in locuri izolate. Multi soferi ni s-au plans de incidentele din Franta, oamenii spun ca in momentul de fata e foarte periculos sa stationezi chiar si in parcarile amenajate din Franta, fiindca infractorii actioneaza "in hainta" si sunt foarte inventivi. Un sofer ni s-a plans ca ar fi avut un coleg ce a fost adormit in cabina, introducandu-i-se gaz, ca hotii sa poata sa-i fure marfa.
In alta ordine de idei, oboseata e inamicul ascuns! Soferii care lucreaza pe comunitate trebuie sa petreaca mult timp pe sosele, ceea ce poate duce la obosire si chiar la lipsa de somn. Aceasta poate afecta capacitatea lor de a conduce in siguranta si poate creste riscul de accidente.
Sa nu uitam nici de pericolul defectiunilor tehnice. Fiabilitatea tehnica a camionului este cruciala pentru siguranta si eficienta transportului. Defectiunile tehnice sau problemele la camion pot duce la intarzieri, pierderi financiare si chiar la pericole pentru siguranta soferului si a celorlalti participanti la trafic.
In ultimul rand, dar nu in cel din urma, sa vorbim si despre faptul ca multi soferi se tem de destramarea familiei. Mult timp petrecut departe de casa poate pune la incercare casnicia sau relatia de cumplu, desi oamenii pleaca pentru a face un ban, pentru un trai mai bun, multi se trezesc ca in final au reusit sa se realizeze financiar, insa familiile li s-au destramat. Desigur, aceasta este povestea doar a unora dintre soferii cu care am stat de vorba, exista si cazuri foarte fericite, in care casniciile au fost sudate de distanta, datorita comunicarii si intelegerii.
Foto: unsplash.com