Alimentarea cu combustibil a masinii presupune cheltuieli mari, lunare, dar mai ales greu de anticipat, in conditiile in care pretul benzinei si al motorinei a fluctuat in ultimii ani. In schimb, atunci cand ai o masina electrica nu mai trebuie sa iti faci griji in privinta costurilor cu combustibilul. Energia electrica este mult mai ieftina decat benzina sau motorina, iar preturile sunt mai stabile. In plus, masinile electrice dotate cu panouri solare se pot alimenta singure cu energie, cu costuri minime.
In 2008, Tesla a revolutionat lumea auto lansand primul sau autoturism complet electric, denumit Roadster. Desi au urmat apoi si alte branduri, compania lui Elon Musk ramane in continuare cea care da tonul in materie de inovatie pentru autovehiculele electrice. Masinile Tesla sunt renumite pentru bateriile lor puternice, autonomie ridicata si motoare performante, dar si pentru designul futurist, avantaje care le-au transformat in cele mai ravnite autoturisme, care nu sacrifica eficienta de dragul puterii.
Principala provocare a celor care opteaza pentru masinile electrice este lipsa unei retele extinse de statii de incarcare rapida. In schimb, in marile orase exista statii de incarcare inclusiv in parcarile unor centre comerciale sau mall-uri. Majoritatea masinilor electrice au o autonomie a bateriei de aproximativ 150-160 de kilometri, exceptie facand Tesla Model S, care poate calatori pana la 400 de kilometri fara oprire.
Emisiile de dioxid de carbon ale masinilor cu combustibil clasic sunt o sursa majora de poluare in metropole, motiv pentru care tot mai multe state au anuntat planuri pentru a elimina complet masinile diesel pana la finalul acestui deceniu si a adopta in totalitate tehnologia masinilor electrice. Niciun autoturism electric nu emite gaze poluante in atmosfera, in timp ce masinile hibrid se folosesc de baterie pentru a creste distanta pe care poti calatori cu un motor pe benzina sau motorina. Masinile electrice pot fi alimentate din surse de energie regenerabila, cum ar fi cea eoliana, solara sau hidroenergie, asa ca ele reprezinta o solutie eficienta pentru protectia mediului inconjurator.
Companiile care adopta tehnologia auto electrica nu numai ca reusesc sa se pozitioneze drept un model pentru ceilalti, dar pot arata ca sunt preocupate de viitorul planetei si ca sunt dispuse sa ia masuri pentru a ajuta la reducerea poluarii.
Masinile electrice transforma pana la 90% din energia bateriei in energie de miscare, spre deosebire de masinile diesel, care transforma doar 20-30% din combustibil in energie de miscare. Potrivit unei analize realizate de British Vehicle Rental and Leasing Association, trecerea la masinile electrice inseamna, pe termen lung, o economie de 80-90% la costurile totale cu combustibilul. Practic, masinile electrice isi amortizeaza costurile cu achizitionarea prin economiile facute la costurile combustibilului.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212