Cand trebuie puse anvelopele de iarna si care e amenda, daca te prinde Politia fara ele
anvelope iarnaechiparea masinii in sezonul recesofericodul rutier
Odata cu scaderea temperaturilor din termometre, soferii sunt bagati la cheltuiala de masinile lor, pentru ca trebuie efectuat schimbul sezonier de anvelope.
Daca nu ai anvelopele de anul trecut pastrate in garaj sau acestea nu mai sunt intr-o stare corespunzatoare, atunci e cazul sa dai o fuga pana la prima vulcanizare si sa iti schimbi anvelopele de vara cu cele de iarna. Nu iti face griji, intregul procedeu de schimbare a celor patru anvelope dureaza putin peste o jumatate de ora.
Conform prevederilor Codului Rutier, autovehiculele trebuie dotate in mod obligatoriu cu avelope de iarna, atunci cand circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
Insa soferii care prefera sa conduca preventiv si sa fie siguri ca masina lor este intr-o stare optima, isi vor schimba anvelopele inainte de a da prima ninsoare, la primele semne de frig, de temperaturi apropiate limitei de inghet. De ce? Pentru ca structura anvelopelor de iarna este creata special pentru sezonul rece si functioneaza perfect la temperaturi joase, pastrandu-si flexibilitatea, lucru ce nu se intampla cu anvelopele de vara, odata cu venirea timpului rece.
De asemenea, profilul special al benzii de rulare asigura o aderenta mult mai buna pe drumuri inghetate sau acoperite de zapada oferind un control mai bun asupra directiei.
Cum recunosti anvelopele de iarna? Pentru a fi sigur ca achizitionezi anvelope potrivie pentru sezonul rece, trebuie sa observi urmatoarea inscriptie pe ele, alcatuita din literele M si S: M+S, M.S. sau M&S. Litera "M" vine de la namol, noroi si litera "S" inseamna "snow", adica "zapada".
Care e amenda pentru lipsa anvelopelor
Daca te prinde zapada sau inghetul pe drumurile publice fara anvelope de iarna montate pe masina trebuie sa stii ca bugetul pentru cadourile de Craciun va fi puternic diminuat. Pentru o astfel de incalcare a Codului Rutier
soferul prins in fapt risca sanctiuni din clasa IV-a de amenzi. Contraventiile din aceasta clasa sunt penalizate cu 9-20 de puncte de amenda, adica
intre 1.305 si 2.900 de lei.