Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
siguranta autocentura de sigurantaautomasini
Conducerea unui autovehicul vine la pachet cu responsabilitatea nu doar fata de propria viata, ci si fata de vietile celorlalti participanti la trafic.
Unul dintre cele mai simple, dar esentiale gesturi de prudenta este purtarea centurii de siguranta.
Istoria centurii de siguranta
Centura de siguranta, asa cum o cunoastem astazi, este rezultatul a peste un secol de inovatii si imbunatatiri. Originile sale se regasesc in primele experimente ale inginerului britanic George Cayley in secolul al XIX-lea. Cayley, considerat un pionier al aeronauticii, a creat o centura de siguranta pentru a se proteja in timpul zborurilor cu planorul sau. Evolutia a continuat cu introducerea centurii in patru puncte de catre Gustave-Desire Leveau si mai tarziu, cu perfectionarea acesteia de catre Nils Bohlin, inginerul suedez de la Volvo, care a inventat centura de siguranta in trei puncte, modelul standard in zilele noastre.
Siguranta: o prioritate la orice viteza
Centura de siguranta nu este doar un accesoriu al masinii; este o necesitate vitala. Studiile arata ca, la o coliziune la viteza de 45 km/h, o persoana neasigurata cu centura de siguranta poate fi proiectata prin parbriz cu o forta de 30 de ori mai mare decat greutatea sa. Aceasta statistica nu doar ca evidentiaza importanta purtarii centurii, ci subliniaza si faptul ca siguranta trebuie sa fie o prioritate la orice viteza.
Legislatia si constientizarea
De-a lungul timpului, adoptarea legilor care impun purtarea centurii de siguranta a demonstrat o scadere semnificativa a numarului deceselor si ranirilor grave in urma accidentelor rutiere. Incepand cu 2006, in toate tarile membre ale Uniunii Europene, purtarea centurii este obligatorie, o masura care a contribuit semnificativ la cresterea sigurantei pe drumurile publice.
Centura de siguranta reprezinta cea mai simpla si mai eficienta masura de prevenire a ranilor grave sau a decesului in caz de accident. Este un simbol al evolutiei constante in domeniul
sigurantei auto si un testament al inovatiilor tehnologice care au salvat milioane de vieti. Prin urmare, purtarea centurii de siguranta nu ar trebui vazuta ca o obligatie legala, ci ca o responsabilitate personala fata de propria viata si fata de vietile celor din jur.
Sursa foto: unsplash.com