ANALIZA: Cum a contribuit Paul Walker la dezvoltarea unei francize de 2,4 miliarde de dolari: Fast & Furious
paul walkerfast and furiousmoartefrancizefilmeactiune
Directorii marilor companii de la Hollywood se dau in vant dupa francizele cinematografice: o serie de filme care genereaza venituri absolut fabuloase, precum Iron Man, Hunger Games sau Pirates of The Carribean.
Drama care a ramas in urma mortii actorului Paul Walker a scos la iveala rolul esential al unei francize care altfel ar fi fost trecuta cu vederea: seria Fast and Furious a fost construita treptat, in ultimii zece ani si a dobandit faima cu precadere in afara SUA.
Cele sase filme din seria "Furios si Iute" au generat 2,4 miliarde dolari din vanzarea de bilete si nu are cum sa ne scape din ochi. Putini ar fi crezut ca un fillm de actiune cu buget relativ mic si actori relativ necunoscuti va ramane la fel de valabil si peste 12 ani.
Lansat in iunie 2001, primul film "The Fast And The Furious" a reprezentat o incursiune palpitanta in universul masinilor modificate, concentrata in jurul unui joc de-a soarecele si pisica, intre un politist sub acoperire (Walker) si "prada" sa (Vin Diesel).
"Imi amintesc ca eram in Honolulu, cand Mark Shmugger (fostul co-presedinte al Universal Pictures) m-a sunat si mi-a spus ca a primit un test screening de exceptie, intitulat "The Fast And The Furious", povesteste Andrew Cripps, fostul presedinte si COO al UIP, joint venture-ul dintre Universal si Paramount care a lansat international primele trei filme din seria "Furios si Iute".
"Mi s-a parut banal, la prima vedere", continua Cripps, care in prezent este presedintele EMEA pentru IMAX. "Era un film despre cursele ilegale de masini in LA, actorii erau relativ necunoscuti, dar exista acea chimie intre personajele principale, care ar fi prins cu precadere la publicul tanar. Am fost placut surprins de succesul international al primului film".
"The Fast And The Furious" a generat 145 milioane dolari in SUA, in vara anului lansarii filmului. Paul Walker s-a pozitionat ca personaj principal in seria Fast and Furious. S-a nascut o franciza de succes, categoric furioasa si iute. Marea Britanie, Franta, Germania si Australia s-au dovedit a fi piete excelente pentru seria cu masini modificate, in timp ce vanzarile de bilete in Mexic s-au dublat.
Universal a dorit insa sa lanseze un al treilea film, dupa primele doua parti, fara Walker si Diesel, a carui actiune se desfasura in Tokyo. Japonia dispune de propria cultura a masinilor modificate si in 2006, a fost cea mai mare piata internationala pentru filmul The Fast and The Furious: Tokyo Drift. Din pacate, in timp ce Japonia crestea, pietele mai mari se deteriorau. Fara Walker si Diesel, franciza nu parea sa aiba un viitor stralucit.
In 2009, cand carierele unora dintre actorii din filmul original incepusera sa "ia apa", Diesel - devenit si producator - i-a recrutat pe cei patru protagonisti principali pentru un nou "Fast & Furious". Succesul international trebuia orientat spre revigorarea francizei: succesul local nu mai reprezenta o garantie a rezistentei francizei in timp. Directorii impacientati nu erau siguri de ceea ce isi doresc si sperau intr-un miracol. Filmul a avut succesul dorit si a primit sustinere chiar si din Rusia, un "rai" al filmelor de actiune.
"Legatura dintre personajele interpretate de Paul Walker si Vin Diesel era "inima" acestei francize", a declarat analistul industriei cinematografice, Charles Gant. "Dupa ce i-au convins pe cei doi baieti sa joace in film, "trenul cu bani" a sosit in gara".
Chimia si rivalitatea dintre Walker si Diesel trebuiau cultivate. Filmul despre cursele cu masini modificate a devenit o franciza globala, sustinuta cu precadere de pasionatii de asemenea bolizi. In 2011, "Fast Five" s-a impus pe piata de film din Brazilia.
Totusi, Walker si Diesel au devenit din "dusmani", buni colaboratori si aveau nevoie de un nou rival. Dwayne Johnson a intrat si el in actiune. "Rolul a fost scris initial pentru Tommy Lee Jones", a declarat Diesel in aprilie 2011. "Unul dintre fanii mei de pe Facebook a spus insa ca ar vrea sa-l vada pe The Rock in rolul "raului". A fost cea mai buna alegere".
"Fast Five" s-a impus rapid la box office, devansand "Thor" si alte productii. In mai 2013, producatorii planificasera de ja a sasea parte a filmului, actiunea desfasurandu-se in Marea Britanie (Fast & Furious 6). Primul film a fost o surpriza; al doilea, o continuare decenta; al treilea, un esec; al patrulea, un reboot riscant; al cincilea a adus schimbarea. Ca urmare, a sasea parte din Fast & Furious trebuia sa fie un blockbuster garantat.
Filmul nu a dezamagit, generand 550 milioane dolari in box office - al treilea cel mai profitabil film al anului, dupa Iron Man 3 si Despicable Me 2. Productia a inregistrat venituri totale de 788 milioane dolari. 70% din acestea au fost realizate in afara SUA; China a fost cea mai buna piata - 66 milioane dolari. Un asemenea succes financiar a fost vital, pentru o franciza ale carei costuri de productie au crescut de la 38 milioane dolari (2001) la 160 milioane dolari in 2013.
Decesul lui Paul Walker in urma unui grav accident rutier a determinat numeroase ingrijorari, cu privire la viitorul francizei "Furios si Iute". Universal a anuntat ca productia celei de-a saptea parti a filmului a fost sistata si producatorii analizeaza toate optiunile. Filmul ar fi urmat sa ajunga in cinema in data de 11 iulie 2014. Multi actori s-au inscris deja si pentru a opta continuare a seriei.
"Cel mai nou film din seria FF urma sa fie si cel mai impresionant", spune Gant. "Franciza este antrenanta si cred ca producatorilor le va fi greu sa gaseasca o solutie, dupa moartea lui Paul Walker si bineinteles, dupa modul in care s-a produs aceasta".