Conform actualei legislatii din tara noastra, valoarea unui punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut. La ora actuala, salariul minim brut este de 2.080 de lei, insa acesta ar urma sa creasca de la inceputul anului viitor pana la 2.230 de lei. Chiar daca salariul minim brut a mai crescut si in ultimii doi ani, autoritatile au luat mereu decizia prin ordonanta de urgenta de a plafona punctul de amenda la 145 de lei, conform valorii din momentul in care salariul minim brut pe economie era de doar 1.450 de lei!
Vestea proasta pentru conducatorii auto este insa ca aceasta plafonare a punctului de amenda despre care aminteam in randurile anterioare urmeaza sa expire la finalul acestui an, in data de 31 decembrie. Mai mult decat atat, mai multe voci apropiate actualului Executiv sustin ca nu se mai doreste o noua plafonare a punctului de amenda si pentru al treilea an consecutiv.
In acest context a aparut si o declaratie facuta de Ionel Danca, seful Cancelariei noului premier liberal Ludovic Orban, care transmite practic ca nu s-a luat inca nicio decizie. Declaratia acestuia lasa insa loc de interpretari, nefiind clar daca noul Executiv se gandeste macar la o noua plafonare a punctului de amenda sau daca o alta varianta de lucru este luata in calcul la aceasta ora.
In conditiile in care salariul minim brut pe economie ar creste de la inceputul anului viitor la o valoare de 2.230 de lei, valoarea unui punct de amenda ar putea creste cu nu mai putin de 53%, de la 145 de lei pana la 223 de lei. Totodata, amenzile rutiere ar exploda in cazul in care se va ajunge in acest punct. La ora actuala, cea mai mica sanctiune prevazuta in Codul Rutier este sanctionata cu doua puncte de amenda, ceea ce inseamna ca cea mai mica amenda rutiera ar urma sa aiba o valoare de nu mai putin de 446 de lei. In prezent, cea mai mica amenda rutiera este de doar 290 de lei!
Daca punctul de amenda va creste la 223 de lei incepand cu data de 1 ianuarie 2020, amenzile din Clasa I ar urma sa fie cuprinse intre 446 si 669 de lei, in timp ce amenzile prevazute in Clasa II ar urma sa fie cuprinse intre 892 si 1.115 lei. Totodata, amenzile din Clasa III ar putea fi cuprinse intre 1.338 si 1.784 de lei, in timp ce amenzile din Clasa IV ar putea ajunge pana la o valoare maxima de 4.460 de lei. In cele din urma, amenzile din Clasa V, sanctionate cu pana la 100 de puncte de amenda, ar urma sa fie cuprinse intre 4.683 si 22.300 de lei!
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si