Amenzi rutiere 2022: ce surprize pregateste Guvernul pentru soferi
punct amenda 2022plafonare punct amendavaloare punct amendasalariu minim 2022
Cine a corelat amenzile de circulatie cu salariul minim pe economie nu s-a gandit ca acesta va creste an de an. Nu s-a gandit nici ca, daca, in cazul in care nu lucrezi la stat, unde extrem de putin angajati primesc salariul minim pe economie, veniturile cresc cu valori meschine, dar, in schimb, o amenda mai mare se simte imediat in buzunare.
Poate ca nivelul
amenzilor ar trebui corelat, asa cum se intampla in unele tari civilizate, corecte cu ai lor cetateni, cu nivelul veniturilor acestora.
Intr-un fel resimte amenda cineva platit cu salariul minim pe economie si in cu totul altul cineva care este platit cu echivalentul in lei al catorva mii sau zeci de mii de euro pe luna.
Daca amenda ar reprezenta un procent din cat castiga fiecare, atunci ar avea cu adevarat un impact in veniturile oricui si ar motiva pe mai multi sa respecte legile.
Pana cand lucrul acesta se va intelege si in Romania, guvernantii ne pasuiesc din nou, decizand printr-o OUG, ca punctul de amenda sa valoreze, si in 2022, 145 de lei.
Punctul de amenda ar fi crescut la 255 de lei
Fara aceasta masura, din prima zi a anului 2022, valoarea punctului de amenda ar fi crescut la 255 de lei.
In schimb, OUG 130/2021 arata ca plafonarea punctului de amenda va continua intre 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, punctul de amenda fiind de 145 de lei.
Codului rutier specifica faptul ca un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim brut pe economie.
Noul nivel al salariului minim va fi, de la 1 ianuarie 2022, 2.550 de lei, de la 2.300 de lei.