In ultimii ani, Codul Rutier a fost supus unor schimbari legislative frecvente, ceea ce poate crea confuzie si neclaritati pentru soferi. Noile modificari legislative au impact direct asupra regulilor de circulatie, a sanctiunilor si a amenzilor aplicate pentru nerespectarea acestora. Prin urmare, este esential ca toti soferii sa fie la curent cu aceste schimbari pentru a evita riscul de a primi amenzi atunci cand se afla in trafic.
In categoria a patra de sanctiuni se regasesc numeroase contraventii pentru care soferii risca sa primeasca o amenda maxima conform Codului Rutier, avand valori cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente incalcari este reglementata de articolul 102, alineatul 22 din Codul Rutier.
„Savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic”, scrie in Codul Rutier. Pasagerii care comit aceasta contraventie sunt de asemenea pasibili de aceeasi amenda. Astfel, indiferent de situatiile cu care ne confruntam atunci cand suntem in trafic, este important sa ne pastram cumpatul si sa ne vedem de ale noastre.
La fel ca in anii precedenti, punctul de amenda a ramas neschimbat la 145 de lei inca din 2017, reprezentand 10% din salariul minim de la acea perioada. In prezent, salariul minim a crescut considerabil, ajungand la 3000 de lei, ceea ce inseamna ca, daca punctul de amenda ar fi actualizat in concordanta cu salariul actual, toate amenzile de circulatie ar fi dublate.
Potrivit Articolului 98 din Codul Rutier, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (intre 290 si 435 de lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (intre 580 si 725 de lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (intre 870 si 1.160 de lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (intre 1.305 si 2.900 de lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (intre 3.045 si 14.500 de lei).
Cunoasterea actualizata a Codului Rutier contribuie la conducerea responsabila si sigura a vehiculelor, protejand atat viata conducatorilor auto, cat si a celorlalti participanti la trafic. Fii informat si respecta regulile de circulatie pentru a preveni situatii neplacute si pentru a contribui la imbunatatirea sigurantei rutiere pe drumurile din tara.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
S-a schimbat mentalitatea romanilor! Generatia Z isi pariaza banii pe monede virtuale
Cand se vor da in 2025 vouchere pentru alimente in valoare de 250 de lei? Ce trebuie sa stie romanii nevoiasi
Un antreprenor roman de succes da de pamant cu economia: daca Romania ar fi o firma, ar fi in incapacitate de plata
Ideea ciudata de afaceri a celui mai bogat om din lume: in ce isi investeste averea
Noua schema la ANAF! Inspectorii primesc bonusuri din amenzile aplicate!