Achizitionarea unui autoturism second-hand este in continuare o activitate dificila la mare cautare, care iti poate da destule batai de cap. Nu este usor sa faci asta, insa cu cat esti mai bine informat, cu atat vei actiona in cunostinta de cauza.
Descopera avantaje si dezavantaje bine de stiut atunci cand cumperi masina rulata de la un dealer autorizat sau de la o persoana fizica (nu intermediar), in calitate de vanzator privat.
Este poate cea mai importanta etapa in procesul de achizitie a unui autoturism second-hand.
Persoana fizica care doreste sa-si vanda autoturismul personal stabileste un pret in mare parte subiectiv. Mai precis, cunoscand starea masinii si problemele ei, are in plan un interval de pret minim si maxim. Prin urmare, disponibilitatea la negociere poate fi variabila si, de cele mai multe ori, se poate ajunge la o asa zisa „mica intelegere”. Unii vanzatori vor tine la pretul masinii, altii vor lasa din pret, insa in limita bunului simt. In plus, conteaza si puterea ta de negociere si convingere.
Sfatul general este sa eviti categoric masinile second-hand la un pret suspect de mic, sub media pietei, pentru ca cele mai multe dintre ele vor ascunde defecte si probleme grave.
Dealerul auto vinde mai scump masini rulate, iar procentul adaugat in plus la pretul de baza difera de la un dealer la altul. De exemplu, un model de masina de care esti interesat poate avea la un dealer un pret cu 10-20 de procente mai mare. Negocierea cu dealerul auto este destul de limitata, daca nu chiar imposibila. Acesta se bazeaza pe anumite aspecte precum garantie si revizie inainte de vanzare, despre care vom discuta imediat.
Persoana fizica pregateste masina, mai ales din punct de vedere vizual. O parte dintre vanzatorii particulari vin cu dovada unor revizii, ca ultimul schimb de ulei, placute de frana ?i anvelope, sau devize de reparatii, in cazul unor probleme mecanice avute. Insa exista si o categorie de vanzatori care fie nu mai au aceste documente pastrate, fie vor sa ascunda anumite detalii despre revizii.
In cazul unei masini achizitionate de la o persoana fizica, cel mai recomandat sfat este sa vezi masina intr-un loc linistit si degajat, precum o parcare publica mare. Desigur, mai exista varianta unei verificari la un service auto. Un vanzator care nu ascunde nimic va accepta.
Dealerul auto listeaza masini verificate, cu acte legale la zi, care nu ar trebui sa puna niciun fel de problema in cazul necesitatii unei verificari la Registrul Auto Roman. Mai mult decat atat, masina are un istoric de service si o revizie efectuata anterior semnarii contractului de cumparare. Toate acestea sunt documente asumate de dealer.
Intrucat atunci cand vorbim de autoturisme noi garantia este un un lucru clar definit in contractul de cumparare, avand o valabilitate, de regula, intre trei si opt ani (sau un anumit numar de kilometri specificati), in functie de producator, in privinta masinilor second-hand situatia sta in felul urmator:
Un ultim aspect se leaga de istoricul autovehiculului pe care vrei sa-l cumperi. Un dealer autorizat iti va oferi un istoric complet al autovehiculului, cu toate interventiile tehnice si cu afisarea unui numar real de kilometri, care trebuie mentionati in contract. Teoretic, ai o siguranta mai mare, deoarece masina este verificata si informatiile sunt conforme cu realitatea, existand din partea acestuia un rol de asumare.
In privinta vanzatorului persoana fizica, va trebui sa verifici pe cont propriu istoricul autovehiculului prin intermediul seriei de sasiu (VIN), care se introduce intr-o aplicatie dedicata, cum ar fi cea de la RAR. Chiar daca exista rapoarte considerate complete, contra-cost, uneori mai lipsesc anumite informatii privind masina. Totodata, sa mergi pe incredere, fara macar o simpla verificare, nu este recomandat.
Cum decizia iti apartine in totalitate, asigura-te temeinic ca viitoarea ta masina este intr-o stare cel putin la fel de buna din punct de vedere tehnic pe cat este din punct de vedere estetic.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Ordinul ANAF care aduce noutati pentru Fisierului standard de control fiscal (SAF-T) - Noi categorii de contribuabili scutite de D406
Banca Centrala Europeana ieftineste, peste noapte, dobanzile! Scad ratele la banci pentru creditele in euro chiar si pentru romani!
Ce se intampla cu facturile la energie pentru romanii care au contracte la Hidroelectrica, dupa 1 iulie
Averile romanilor din strainatate, luate la puricat. Conturi, proprietati - cati bani au dus ai nostri peste hotare?
Partenerii nostri
Pensie facultativa. Contributia angajatorului vs contributia salariatului
Infractiuni privind munca minorilor - prevederi legale si explicatiile specialistilor
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului