A inceput Raliul Paris-Dakar
parisdakarraliucompetitieamerica de sudromaniaparticipare
Ca de fiecare data, incepand cu 1979, pentru iubitorii lumii auto sportive, luna ianuarie da startul nu doar unui nou an, ci si celebrului raliu Paris-Dakar. Din motive de securitate, de patru ani competitia nu se mai desfasoara in Africa, ci in America de Sud. Chiar si asa, din prima zi, concursul a avut parte de un eveniment tragic, decesul unui concurent la categoria motociclete.
Anul 2012 a inceput in mod traditional cu Raliul Dakar, considerata cea mai dificila competitie auto din lume, care se desfasoara pentru al patrulea an consecutiv in America de Sud.
Noua editie promite insa sa fie mult mai palpitanta decat in anii trecuti si este deschisa oricarui rezultat, dupa ce constructorii Volkswagen si Mitsubishi au decis sa renunte la echipele de uzina pentru a-si concentra eforturile in alte directii.
In acest context, unul dintre principalii favoriti la victorie a devenit Stephane Peterhansel, care a castigat Raliul Dakar de nu mai putin de noua ori. Francezul va concura in acest an pentru echipa X-Raid, care va alinia la start cinci exemplare de Mini All4 Racings si alte trei BMW X3CC.
Un cuvant greu de spus il va avea insa si Nasser Al-Attiyah, castigatorul Raliului Dakar de anul trecut, care a fost nevoit sa renunte la Volkswagen Race Toureg in favoarea unui Hummer.
Si Romania este prezenta la competitie
La startul competitiei s-au prezentat si doi concurenti romani, Emanuel Gyenes si Marcel Butuza, care vor concura la clasa moto si care spera sa-si imbunatateasca rezultatele bune de anul trecut.
Gyenes a caștigat Raliul Dakar 2011 la clasa Maraton (la aceasta clasa, printre altele, nu este permisa schimbarea motorului de-a lungul celor doua saptamani de raliu) și a terminat pe locul 18 in clasamentul general, in timp ce Butuza a ajuns la finalul raliului pe locul 6 la clasa Maraton.
Cei doi vor concura cu motociclete KTM 450 Rally, fiind astfel obligati sa respecte noul regulament tehnic, care impune folosirea unor motoare cu capacitate cilindrica de maxim 450 cmc. Pana anul trecut, cei doi au utilizat motociclete KTM 690 Rally.
Cum arata traseul
Traseul Raliului Dakar a fost modificat radical comparativ cu anul trecut: startul este programat in localitatea Mar del Plata din Argentina, aflata la sud de capitala Buenos Aires, iar participantii vor concura preponderent in sudul si vestul Argentinei inainte de a trece granita in Chile. Pentru prima oara in istorie, raliul se va incheia in Lima, capitala statului Peru, in 15 ianuarie, la capatul unei distante totale de 8851 km.
Prima etapa va avea loc chiar in 1 ianuarie pe un traseu cu lungimea de 56.3 km intre localitatile argentiniene Mar del Plata si Santa Rosa.
Prima zi, prima victima
Editia 2012 a Raliul Dakar a debutat in prima zi a anului cu o proba desfasurata pe un traseu cu lungimea de 57 de km intre localitatile argentiniene Mar del Plata si Santa Rosa.
Rezultatele finale au fost insa umbrite de accidentul fatal suferit de argentinianul Jorge Boero in varsta de 38 de ani, care a cazut de pe motocicleta Beta RR450 la borna de 55 km si a incetat din viata in urma unui stop cardiac. Chiar daca au ajuns la locul accidentului in numai cinci minute, medicii nu au avut nicio sansa sa-i salveze viata.
"Motociclistul a suferit un stop cardiac in urma caderii si, la cinci minute dupa accident, a fost abordat de echipa medicala, care a sosit cu elicopterul. In ciuda tuturor eforturilor, doctorii nu l-au putut resuscita pe motociclist, care a murit in timp ce era transportat spre spital", se precizeaza pe siteul oficial al competitiei.