A inceput Rabla Clasic 2016
rabla 2016casare masini vechibonus masini electrice
Programul de stimulare a innoirii Parcului auto National - Rabla Clasic 2016, a inceput ieri, pentru persoanele fizice. Din 14 iunie 2016, persoanele fizice pot merge la producatorii autorizati pentru a cumpera un autoturism nou, cu emisii scazute, in locul celui vechi, poluant.
Programul a demarat pe 30 mai, cu etapa validarii producatorilor. Luni, 13 iunie 2016, Comitetul de avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat lista finala a producatorilor validati sa participe in Programul Rabla 2016.
Anul acesta, 116 dosare au fost depuse de producatorii/dealerii auto, din care 105 dosare au fost aprobate si 11 dosare au fost respinse.
In cadrul sesiunii de depunere a contestatiilor, au fost depuse de producatorii/dealerii auto, 15 contestatii, din care 4 au fost aprobate.
De ieri, 14 iunie 2016, AFM va incheia contracte de finantare cu producatorii si dealerii validati in program.
"Este adevarat ca am demarat acest program mai tarziu decat in alti ani, insa am venit cu o viziune complet noua asupra acestuia, in al 12-lea an de functionare.
Prin introducerea componentei Rabla Plus, care va demara pentru cetateni tot luna aceasta, avem acum, intr-adevar, un program care poate sa isi atinga obiectivul principal: reducerea poluarii si imbunatatirea calitatii aerului pentru toti romanii.
Imi doresc ca, de anul acesta, sa vedem din ce in ce mai multe masini electrice pe strazile si in orasele din Romania", a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer.
Anul acesta, programul este gandit in doua directii: Rabla Clasic, deja cunoscuta de populatie, prin care romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou cata vreme isi caseaza autovehiculul vechi, si Rabla Plus, program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou 100% electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.
Obligatia casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.
Pentru acest an, bugetul alocat celor doua programe este de 220 milioane de lei. Din acestia, 75 milioane de lei sunt alocate extensiei Rabla Plus, atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si electrice hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora.
Pentru Rabla Clasic, ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonus-uri pentru urmatoarele situatii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare in situatia in care romanii aleg sa-si cumpere o masina al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, sau un eco-bonus in valoare de 1.500 lei pentru situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Daca masina noua respecta ambele criterii, un cetatean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putand sa ajunga, cu tot cu prima de casare, la o finantare de 8.750 de lei care va fi suportata de AFM din costul masinii noi.
In cazul Rabla Plus, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.
Programul Rabla Plus va incepe pana la sfarsitul acestei luni. In prezent, producatorii se afla in procedura de validare. In cazul acestui program dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, conditia fiind impusa doar in cazul cumularii celor doua programe.
Cele doua axe ale programului pot fi accesate de populatie separat sau combinat. In situatia in care un cetatean detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei cat si ecotichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor estimeaza ca, anul acesta, prin programul Rabla, vor fi scoase din circulatie aproximativ 20.000 de autovehicule poluante.
In ceea ce priveste achizitia de masini electrice sau electric-hibride, bugetul este gandit astfel incat sa poata fi ajustat in functie de cerere.
Informatii privind listele producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati sa participe in anul 2016 la programul Rabla Clasic si Rabla Plus sunt publicate pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro.