71% dintre soferi ar fi deranjati daca valoarea reparatiei prin RCA ar fi mult mai mare decat reparatia in regie proprie
pret rcasondaj unsar rcaperceptie asigurari autoinformare despagubiri rca
Majoritatea celor care conduc un autovehicul (67%) se considera bine sau foarte bine informati cu privire la asigurarile RCA. In schimb, 55% dintre respondenti isi autoevalueaza gradul de informare cu privire la asigurarile facultative CASCO drept scazut, in timp ce 45% au un grad ridicat de informare, potrivit unei noi cercetari sociologice realizate pentru UNSAR de catre IRES.
In ceea ce priveste asigurarile obligatorii RCA, 54% dintre cei intervievati se considera bine informati, iar 13% foarte bine informati.
La fel ca in 2019, procentul celor care considera ca au un grad ridicat de informare creste o data cu inaintarea in varsta si pe masura ce nivelul de educatie sau de venit este mai ridicat, dar si in randul celor din mediul urban.
Studiul releva un nivel ridicat de interes in randul populatiei cu privire la valoarea despagubirii achitate de asigurator in cazul unei daune: 57% dintre soferi sunt foarte interesati, iar 35% sunt interesati.
In acelasi timp, 88% dintre respondenti s-ar simti nedreptatiti daca despagubirea solicitata de unitatea reparatoare a asiguratorului ar contine servicii facturate de care nu au beneficiat.
La fel ca la editia precedenta a studiului, 71% dintre soferii intervievati ar fi deranjati daca, in cazul unui accident de circulatie, valoarea reparatiei depagubita de polita de asigurare RCA a vinovatului ar fi cu mult mai mare decat costul aceleiasi reparatii efectuate fara asigurare.
Impactul costului mai ridicat al reparatiilor despagubite din polita RCA fata de cel al unei reparatii fara RCA asupra evolutiei primelor de asigurare este un motiv de ingrijorare pentru 85% dintre soferi (+3% fata de 2019).
In acest context, 55% dintre respondenti stiu ca pot incasa despagubirea direct de la asiguratorul RCA fara obligativitatea reparatiei vehiculului, in cazul in care sunt pagubiti intr-un accident de vehicule.
Totusi, ramane un procent important de 45% dintre soferi care inca nu stiu acest lucru.
O serie de masuri sunt considerate benefice de catre majoritatea soferilor intervievati (94%), respectiv: publicarea anuala, cu titlu informativ, de catre o autoritate competenta a unor preturi de referinta pe piata de reparatii auto, pentru a limita practicarea unor preturi exagerate; publicarea anuala, cu titlu informativ, de catre o autoritate competenta a unor preturi de referinta privind inchirierea autovehiculelor primite la schimb de persoane pagubite RCA.
Potrivit celor mai recente date ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, industria de asigurari a platit in fiecare zi din primele 9 luni ale anului 2020, numai in baza politelor RCA, despagubiri de aproape 1,8 milioane de euro, in timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane de contracte RCA, respectiv 4,7 milioane de polite
exprimate in unitati anuale.
In plus, in ciuda restrictiilor de circulatie impuse anul trecut ca urmare a pandemiei, numarul dosarelor de dauna deschise pe RCA in primele 9 luni ale anului 2020 a scazut cu 7,64%.
In primele 9 luni ale anului precedent, conform ASF, prima medie RCA a scazut cu 1% fata de aceeasi perioada din 2019, in timp ce dauna medie a urcat cu 6%.
Din pacate, in aceasta perioada, unul dintre cei mai importanti indicatori ai industriei de asigurari, rata daunei aferenta segmentului RCA, a crescut cu peste 4% fata de aceeasi perioada din 2019, pana la 84,61%.
Sondajul "Perceptia romanilor fata de asigurarile auto" a folosit un esantion reprezentativ de peste 1.000 de subiecti, cu varste de peste 18 ani, care conduc un autovehicul.
Studiul are o eroare maxima tolerata de ± 3,16%, fiind realizat prin metoda CATI, in decembrie 2020.