Vara a sosit si, odata cu ea, vacantele si weekend-urile petrecute departe de casa devin tot mai dese pentru noi toti. Planurile de vacanta ne pot entuziasma pe fiecare dintre noi pana peste cap, insa, in cazul in care aveti de gand sa plecati la drum la volanul propriei masini va recomandam sa nu uitati de verificarea acesteia. Asadar, inainte ca vara sa isi intre in drepturi cu adevarat, sfatul specialistilor auto este sa nu sariti peste verificarile tehnice clasice.
In primul si primul rand, nu uitati sa schimbati anvelopele de iarna cu cele de vara! Atunci cand efectuati aceasta operatiune, nu uitati sa verificati starea generala a anvelopelor si gradul de uzura al acestora. Banda de rulare a anvelopelor este prevazuta cu o serie de indicatori de uzura, in functie de acestia determinandu-se gradul de uzura. Potrivit specialistilor, atunci cand se ajunge la un grad de uzura de 50%, anvelopele incep sa isi piarda din performante, aderenta la carosabil sau prevenirea fenomenului de acvaplanare fiind afectate.
Totodata, nu uitati sa verificati si presiunea anvelopelor inainte de a pleca la drum! Daca presiunea din anvelope nu este potrivita, distanta de franare se va mari considerabil, iar rezistenta la acvaplanare va fi redusa semnificativ. De asemenea, automobilul pe care il conduceti va raspunde mai greu la comenzi.
Nivelul uleiului trebuie verificat in mod regulat, insa este recomandat sa nu plecati niciodata la drum lung fara sa faceti aceasta verificare. Uleiul de motor permite lubrificarea motorului, eficienta acestuia depizand intr-o buna masura de uleiul de motor. In cazul in care stiti ca aveti in fata un drum ceva mai lung, este recomandat sa pastrati un bidon de ulei in masina pentru a putea reface nivelul in timpul calatoriei.
In special in timpul verii, atunci cand temperaturile din termometre ajung la limitele de sus, lichidul de racire se dovedeste a juca un rol esential in buna functionare a masinii, permitand mentinerea motorului la o temperatura constanta. Verificarea nivelului lichidului de racire se face la rece si pe o suprafata plana. Specialistii in domeniul auto recomanda soferilor sa aiba mereu la indemana un bidon de lichid de racire in masina atunci cand pleaca la drum lung.
Starea becurilor este extrem de importanta pentru orice automobil, incepand de la blocurile optice frontale sau de la stopuri si pana la luminile de semnalizare. Asadar, asigurati-va ca toate acestea functioneaza inainte de a pleca la drum la volanul masinii! Mai mult decat atat, nu strica sa aveti intotdeauna la indemana un set de becuri de rezerva pentru a putea face imediat inlocuirile necesare in cazul in care este nevoie.
In cele din urma, nu uitati ca legislatie prevede ca orice vehicul are nevoie de un kit de siguranta atat timp cat se afla pe un drum public. Kit-ul de siguranta contine un triungi, o vesta galbena reflectorizanta, un stingator si o trusa de prim ajutor.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212