Ziua Nationala a Romaniei - concerte, recitaluri, expozitii, proiectii de filme, spectacole
ziua nationala1 decembrieromania
Ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca Zi Nationala a Romaniei in anul 1990. Din 1947 si pana in 1990, Ziua Nationala a Romaniei fusese stabilita de comunisti la data de 23 august, data la care, in 1944, avusese loc ceea ce lor le placea sa numeasca "insurectia nationala armata antifascista si antiimperialista". La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc o mare adunare populara, la care au participat peste 100.000 de oameni, in fata carora Vasile Goldis a citit Rezolutia Unirii.
In Rezolutia Unirii, citita de Vasile Goldis la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, statea scris: "Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania."
Basarabia se unise deja cu Tara-mama la 27 martie/ 9 aprilie 1918, iar Bucovina facuse acelasi lucru la 15/ 28 noiembrie 1918.
Documentul Unirii tuturor provinciilor romanesti a fost semnat/ promulgat de Regele Ferdinand la data de 11/ 24 decembrie 1918.
Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita, in acest an, printr-o seama de manifestari culturale (expozitii, proiectii de film, concerte, spectacole) organizate in strainatate de filialele Institutului Cultural Roman.
La Bruxelles (Belgia) violoncelistul Andrei Ionita si dirijorul Cristian Macelaru, impreuna cu Orchestra Nationala a Belgiei, vor sustine doua concerte (primul a a avut loc pe 29 noiembrie, celalalt este programat la 1 decembrie) in cadrul Festivalului International de Arte EUROPALIA, unde Romania este tara invitata. Vor fi interpretate lucrari de George Enescu, Edward Elgar si Serghei Prokofiev.
La Cazinoul din Madrid, soprana Rodica Vica, insotita de pianistul spaniol Josu de Solaun va sustine, pe 2 decembrie, un concert dedicat Zilei Nationale a Romaniei.
O serie de 30 de fotografii realizate de fotograful Sorin Onisor vor fi expuse in cadrul expozitiei "El pueblo rumano tradicional/ Gente y artesanías"/"Satul traditional romanesc/ Oameni si mestesuguri", la sediul Comandamentului Corpului NATO de Reactie Rapida din Betera (Spania).
La Galeria ICR din Viena va fi vernisata expozitia de fotografie "Arhitecti vienezi si austrieci la Bucuresti (1830-1930)" Expozitia este organizata in colaborare cu Muzeul Municipiului Bucuresti si va putea fi vizitata pana la 31 ianuarie 2020.
La Casa Intalnirilor cu Istoria din Varsovia va fi proiectat, la 1 decembrie, serialul documentar "Cinci minute de istorie", dedicat semnificatiei Zilei Nationale a Romaniei. Proiectia documentarului va fi urmata de vizionarea a inca trei filme de scurt metraj romanesti.
Pianista Sinziana Mircea si chitarista Raisa Mihai vor sustine un concert la Filarmonica din Stockholm, in vreme ce la Castelul Tullynally din Irlanda vor canta soprana Gabriela Istoc si pianista Alexandra Silocea.
La sediul ICR Londra se vor desfasura un concert de muzica clasica (naista Petruta Kupper, violonistul Bogdan Costache si pianista Andrada Brisc), un spectacol folcloric, iar profesorul Radu Cinpoes de la Universitatea Kingston din Londra va sustine o conferinta.
In spatiul Las Caves Saint Sabin din Paris va fi prezentat spectacolul universitatii de Arte din Targu Mures - "Mede/Ea sau despre fericirea conjugala", spectacolul de teatru-dans "Un Roumain à Paris", productie a Companiei Azacusca si va putea fi vizitata si expozitia de sculptura si pictura "Intre sacru si profan".
Cvartet Transilvan va sustine un concert in sala mare de spectacole Pera Emek din Beyoglu (Turcia).
La Henry Crown Symphony Hall din Ierusalim va avea loc un concert simfonic cu program integral romanesc, sustinut de solisti romani acompaniati de Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Ionut Pascu.
Flautistul Ion Bogdan Stefanescu, acompaniat de pianistul Cristian Niculescu, va sustine un concert la Lisabona, la Museu Nacional dos Coches (Muzeul National al Trasurilor).
Concerte dedicate Zilei Nationale a Romaniei vor mai avea loc si la Chisinau si Budapesta.
La Praga vor fi proiectate, trei zile consecutiv, filmele lui Andrei Ujica: "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", "Videogramele unei revolutii" si "Out of the Present" .
La Haga, in Olanda, Maria Stamp va sustine un recital vocal de muzica romaneasca la Sala de receptie a Hotelului Mariott, iar la Academia di Romania de la Roma va fi vernisata expozitia de arta plastica "De la Est la Vest", realizata de un grup de 43 de artisti romani.