La Multi Ani, Fake News! Astazi este ziua ta!
La 30 octombrie 1938, cu 80 de ani in urma, intr-unul dintre studiourile postului de radio CBS, difuzarea unei adaptari radiofonice a piesei "Razboiul lumilor" de H.G. Wells a demonstrat practic forta pe care o au lucrurile colportate de media, fie ca ele reflecta adevarul, fie ca nu.
Difuzarea adaptarii radio a romanului "Razboiul lumilor" de H.G. Wells, in dramatizarea lui Orson Welles, nu si-a propus sa fie germenul a ceea ce au devenit "Fake News" - programul a fost gandit doar pentru a intrece audienta unui post de radio concurent.
Totul a inceput duminica, 30 octombrie 1938, cu anuntul: "Sistemul de Radiofonie Columbia (CBS) prezinta emisiunea «Mercury Theatre on Air» in cadrul careia va fi prezentata piesa «Razboiul lumilor
» de H.G. Wells."
Dupa anunt, a urmat un fake de rubrica meteo, apoi a inceput un program muzical, care a fost intrerupt brusc pentru o declaratie a "astronomului Richard Pierson" (fake) de la Observatorul Princeton din Princeton, New Jersey (real), apoi de un "interviu in direct" cu acesta realizat de "reporterul Carl Phillips", in cadrul caruia "profesorul" afirma ca o mare lovitura "de intensitatea unui cutremur" s-ar fi produs langa Princeton.
Peste putin timp, un "buletin" de stiri a anuntat ca un obiect imens, orbitor, despre care s-a crezut ca ar fi un meteorit, a cazut la o ferma din vecinatatea Grovers Mill, New Jersey.
Povestea a mers mai departe: "reporterul Carl Phillips" a plecat de urgenta la Grover Mill, de unde a "transmis in direct" cum puternicul impact s-ar fi datorat prabusirii unui obiect cilindric, din metal, a carui extremitate superioara a inceput sa se desfaca aidoma unui surub si din cilidru au inceput sa iasa, unul cate unul, extraterestrii.
Actorul care-l interpreta pe Carl Phillips si-a jucat bine rolul si, ingrozit de inspaimantatoarele aparitii, a izbutit sa transmita, cat se poate de veridic, acelasi sentiment si ascultatorilor.
Aratarile din cilindru erau agresive si, peste cateva minute, Carl Phillips a relatat despre campuri si hambare in flacari, si despre cel putin 40 de oameni, inclusiv sase politisti, care zac carbonizati pe camp.
Programul a difuzat apoi stirea despre mobilizarea politiei statale, despre evacuarea orasului New York, apoi a fost dat pe post un "mesaj al Presedintelui SUA".
"Relatarile" despre invazia martienilor
(toate facute din studio)
, insotite de efecte speciale produse de inginerii de sunet, au fost atat de veridice, incat mii de oameni si-au parasit casele, au sarit in masini si au fugit, in mare viteza, din calea "invadatorilor", in vreme ce altii s-au inghesuit in biserici, cautand adapost. Pe scurt, piesa lui Wells a izbutit sa creeze panica in masa.
"Fake News" ale epocii modern isi dovedisera cu prisosinta forta si puterea de a influenta masele. Atuuri pe care le folosesc de 80 de ani incoace.
Sursa foto: pexels.com