Esec istoric la Madrid, la Confernta ONU dedicata schimbarilor climatice
Duminica s-a incheiat, la Madrid, a 25-a editie a Conferintei anuale a ONU dedicata schimbarilor climatice - COP 25. Desi la lucrarile Conferintei au participat 190 de state, rezultatele acesteia sunt, in cel mai fericit caz, dezamagitoare, dupa cum s-a exprimat chiar secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
La incheierea lucrarilor Conferintei de la Madrid (care a durat cu 44 de ore mai mult decat fusese planificat, pentru ca statele participante nu au putut ajunge la o pozitie comuna in chestiunea masurilor ce ar trebui luate pentru combaterea schimbarilor climatice) secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: "Comunitatea internationala a irosit o ocazie importanta pentru a se pune de acord asupra masurilor ce trebuie luate in vederea atenuarii modificarilor climatice si a finantarii actiunilor specifice."
Cei 27.000 de delegati si specialisti din 190 de tari au sosit la Madrid cu intentia declarata de a elabora un "manual operational" legislativ care sa permita implementarea masurilor stabilite in cadrul Acordului asupra climatului, adoptat la Paris, in anul 2015.
Acordul de la Paris a fost semnat de 200 de state si prevede, in principal, diminuarea emisiei de gaze cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala.
Intre timp, Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, iar la recenta Conferinta ONU de la Madrid principalele state responsabile de cele mai mari emisii de dioxid de carbon nu s-au pus de acord asupra reducerii acestora.
Altfel spus, Conferinta de la Madrid a fost un esec rasunator si inca o dovada a faptului ca principala preocupare a omenirii este profitul obtinut cu orice pret, chiar daca acest lucru duce la otravirea si distrugerea planetei.
Organizarea Conferintei de la Madrid a costat cca 90 de milioane de euro si, raportat la rezultatele intalnirii, se poate spune ca acestia au fost bani aruncati pe fereastra.
Specialistii in monitorizarea modificarilor climatului au atras in zadar atentia asupra faptului ca nivelul concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera este mai mare decat oricand in istoria umanitatii si a crescut cu 5% fata de anul 2015, anul semnarii Acordului de la Paris.
Daca actuala tendinta se va pastra, specialistii estimeaza ca temperatura globala va creste cu 3 grade Celsius pana in anul 2100.
Dar nici aceste cifre nu i-au sensibilizat pe reprezentantii celor 190 de natiuni prezenti la Madrid.
Esecul Conferintei de la Madrid asupra climatului vine intr-un moment in care NASA a facut publice informatii, sustinute de imagini din satelit, conform carora calota glaciara din Alaska, Groenlanda si Antarctica se topeste intr-un ritm fara precedent, afectand in mod ireversibil sanatatea intregii planete.
Sursa foto: maxpixel.net