Cuvantul pace dureaza astazi doar cat ii ia unui fitil aprins sa detoneze o bomba
La data de 11 septembrie 2001, odata cu prabusirea Turnurilor Gemene in urma atacului terorist cu avioane deturnate, istoria a luat-o razna iar starea de pace a devenit un simplu concept, o forma (aproape) fara fond.
11 septembrie 2001: 19 teroristi din reteaua al-Qaida au deturnat, pe teritoriul Statelor Unite, patru avioane de linie.
Un Boeing 767 al companiei American Airlines, cu 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroriÅŸti, a lovit primul dintre cele doua Turnuri Gemene din New York la ora locală 08.46 (15.46 ora României).
Un alt avion Boeing, model 767, al companiei United Airlines, cu 65 de persoane la bord, dintre care cinci teroristi a lovit cel de-al doilea turn World Trade Center la ora locală 09.03 (16.03 ora României).
La ora locală 09.43 (16.43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci teroriÅŸti, a lovit aripa vestica a cladirii Pentagonului.
Al patrulea avion deturnat, un aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, cu 44 de persoane la bord, dintre care patru teroriÅŸti, s-a prăbuÅŸit pe un câmp din Pennsylvania, fara sa-si atinga tinta, care a ramas necunoscuta.
In urma acestui cel mai mare atac terorist din istorie, si-au pierdut viata aproape 3.000 de persoane si alte peste 6.000 au fost ranite.
Din acel moment, Statele Unite au intrat intr-o noua era, cea a razboiului continuu, a unui razboi care a inceput la 11 septembrie 2001 si despre care nu se stie nici cand, nici daca va lua vreodata sfarsit.
Imediat dupa atentate, presedintele american George Bush jr. a cerut Afganistanului extradarea lui Osama bin Laden, coniderat responsabil de atacuri.
La doua saptamani de la tragicele evenimente, trupele americane au declansat operatiunile militare impotriva Afganistanului, in urma refuzului talibanilor de a-l preda pe Osama bin Laden.
La 17 ani de la invazia Americana din Afganistan, in pofida faptului ca acolo a fost instalat un guvern democratic, aceasta tara este inca si acum una dintre cele mai nesigure si instabile din lume, supusa fiind actelor de insurgenta ale talibanilor.
La data de 20 martie 2003, fara o declaratie e razboi, trupele Statelor Unite au declansat invazia in Irak, tara despre care se afirma ca ar fabrica si ar detine arme de distrugere in masa.
Invazia a dus la dărâmarea regimului lui Saddam Hussein, care a fost capturat si executat trei ani mai tarziu. Armele de distrugere in masa nu au fost niciodata gasite, cum nu au fost gasite nici unitatile unde acestea ar fi fost fabricate.
Irakul a devenit apoi un teatru al luptelor interne dintre șiiți și suniți si un important furnizor international de terorism.
In cadrul unei coalitii, in anul 2011, SUA au intervenit È™i în Libia, pentru înlăturarea dictatorului Muammar Gaddafi, care a sfarsit prin a fi linsat de opozantii regimului.
Dintr-o tara condusa dictatorial, dar stabila, Libia a devenit scena unor sangeroase confruntari fratricide si a incaput pe mana islamistilor.
In anul 2006, Administratia Bush s-a implicat in Somalia, in conflictul intern dintre islamisti si gruparile laice.
In acest an, Statele Unite, alaturi de Franta si de Marea Britanie, au bombardat ţinte militare ale regimului Bashar al-Assad din Siria.
Partea cea mai trista a povestii este, insa, ca niciunul dintre conflictele in care s-au implicat Statele Unite din 2001 incoace nu poate fi declarat cu desavarsire incheiat.
In aceste conditii, "pace" a devenit un cuvant al carui inteles nu dureaza mai mult decat ii ia unui fitil aprins sa detoneze o bomba.
Sursa foto: pexels.com