1 mai pe vremea lui Ceausescu
Ziua Muncii a fost transformata intr-o sarbatoare a comunitatii nationale germane, promitandu-se construirea unui socialism national, in centrul caruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc. Regimurile comuniste incercau sa instrumenteze politic o veche traditie a miscarii muncitoresti internationale.
In Romania, Ziua Muncii a fost sarbatorita pentru prima data in 1890.
Ziua de 1 mai avea o semnificatie speciala in Romania Comunista. Dictatorul Nicolae Ceausescu oragniza manifestatii stradale de amploare in aceasta zi. Ziua Internationala a Muncii avea un puternic scop propagandistic in comunism.
Toata clasa muncitoare era implicata in manifestatiile menite sa laude patria si pe marele conducator al tarii, Nicolae Ceausescu, de la care nu puteai lipsi sub nicio forma.
Grandomania si cultul personalitatii liderului comunist se conturau cel mai bine in astfel de manifestatii, menite sa arate lumii cat de unita, muncitoare si fericita e clasa munctioare din Romania, cate progrese inregistreaza si cat de bine e cu proletariatul la putere.
De la mic la mare, toti cetatenii erau obligati sa ia parte. Elevii repetau saptamani la rand dansurile, cantecele si poeziile, ca totul sa iasa perfect in fata tovarasei si tovarasului.
Printre numeroasele cantece si poezii de propaganda, va prezentam cateva versuri care rasunau cu ecou din gurile a zeci de mii de participanti la sarbatoarea de 1 mai in comunism:
Rade iara primavara, Peste campuri, peste plai, Veselia umple tara, C-a venit Intai de Mai!
Muncitorii au pornit
Si-ntr-un glas s-au infratit!
Si ei azi sarbatoresc
Unu Mai muncitoresc.
Infratiti azi cu taranii,
Muncitorii-n joc si cant,
Praznui-vor in toti anii
Libertatea pe pamant.
Peste mari si peste tari,
Se aduna pe carari,
Lumea toata in alai
Cum a luat nastere Ziua Muncii?
Congresul Internationalei Socialiste a decis sa ofere acest omagiu in memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Reducerea normei de ore zilnice de lucru sta la originea semnificatiei zilei de 1 mai, de sarbatoare internationala a lucratorilor. In anul 1872, circa 100 de mii de lucratori din New York, majoritatea din industria constructiilor, au protestat, cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore.
La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanti au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, insa cea mai mare demonstratie a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranti, din care aproximativ 40 de mii se aflau in greva. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au castigat dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului, arata Wikipedia
Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscuta in intreaga lume in urma unor incidente violente care au avut loc trei zile mai tarziu, in Piata Haymarket din Chicago. Numarul grevistilor se ridicase la peste 65.000. In timpul unei demonstratii, o coloana de muncitori a plecat sa se alature unui protest al angajatilor de la intreprinderea de prelucrare a lemnului „McCormick”. Politia a intervenit, 4 protestatari fiind impuscati si multi altii au fost raniti.
Printre tarile care sarbatoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numara si Germania, Belgia, Croatia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.