Comorile lui Tutankhamon
tutankhamoncomoriegiptmorminte
In aceasta zi, 16 februarie 1923, in Teba, Egipt, arheologul englez Howard Carter intra in Valea Regilor, in camera mortuara sigilata a domnitorului Tutankhamon. Singurul mormant care timp de 3200 de ani scapase neprofanat si nejefuit.
Deoarece egiptenii antici ii considerau pe faraoni un fel de zeitati, atunci pastrau cu grija corpurile lor dupa moarte, ingropandu-le in morminte elaborate, care contineau bogatii menite sa-i insoteasca pe conducatori in viata de dupa moarte. In secolul al IXX-lea, arheologii din intreaga lume s-au imbulzit in Egipt, unde au descoperit morminte de acest gen, foarte multe dintre ele fiind deposedate de bogatiile lor.
Cand Carter a sosit in Egipt, in 1891, era convins ca ramasese cel putin un mormant nedescoperit – cel al mai putin cunoscutului Tutankhamon sau al regelui Tut, care a trait in jurul anului 1400 IH si a murit cand era un adolescent.
Sustinut de Lord Carnavon, un britanic bogat, Carter a cautat cinci ani fara succes. La inceputul anului 1922, Lord Carnavon voia sa stopeze cautarile, dar Carter l-a convins sa le mai prelungeasca inca un an.
In noiembrie 1922, echipa lui Carter a descoperit pasi ascunsi sub daramaturile aflate aproape de accesul intr-un mormant. Acestia conduceau spre o intrare siglata veche, care purta numele lui Tutankhamon. Pe 26 noiembrie, cand Carter si Lord Carnavon au intrat in camera mormantului, au fost incantati sa o gaseasca practic intacta dupa mai mult de 3000 de ani. Au inceput imediat explorarile, iar pe 16 februarie 1923, sub ochii vigilenti ai oficialilor, Carter a deschis si usa ultimei incaperi.
In interior se afla un sarcofag ce continea trei sicrie unul in altul. Ultimul dintre ele, din aur masiv, continea trupul mumificat al regelui Tut. Printre bogatiile aflate in cele patru sali ale mormantului se aflau sarcogagul si masca din aur masiv, somptuoase bijuterii din aur si pietre semipretioase, capele din lemn acoperite cu frunze din aur, statui ale regelui si ale divinitatilor, jilturi, paturi, zeci de cufere continand vesminte, obiecte de toaleta si vesela, jocuri, instrumente muzicale. Ba chiar si barci din lemn pentru a naviga in regatul mortilor. In concluzie, nimic nu lipsea pentru a asigura viata vesnica a tanarului faraon.
Mumia insa ramasese cea mai valoroasa descoperire, fiind prima de acest gen. In ciuda zvonurilor legate de blestemul care-l va insoti pe cel care va indrazni sa deranjeze acest mormant, bogatiile gasite au fost catalogate, scoase si incluse intr-o expozitie celebra, numita "Comorile lui Tutankhamon", la Muzeul Egiptean din Cairo.