Cine este Sfantul Valentin?
sfantul valentiniubiredragostelegenda
In aceasta zi, 14 februarie, in jurul anului 278 IH, Valentin, un preot sfant in Roma, din timpul imparatului Claudius al II-lea, a fost executat.
Sub conducerea lui Claudius cel Crud, Roma a fost implicata in mai multe campanii nepopulare si sangeroase. Imparatul, care trebuia sa mentina o armata puternica, era convins ca acest lucru nu este posibil din cauza atasamentului puternic al celor implicati fata de sotiile si familiile lor. Lucru care l-a determinat sa interzica toate casatoriile si logodnele in Roma. Numai ca Valentin se opune nedreptatii decretului, il sfideaza pe Claudius si continua sa oficieze casatorii in secret. Cand actiunile lui au fost descoperite, imparatul decide uciderea acestuia. Prin urmare, a fost arestat si tarat in fata prefectului Romei, batut pana cand a fost omorat, iar apoi decapitat.
Legenda spune, de asemenea, ca in inchisoare fiind, Valentin a lasat un bilet de adio pentru fiica temnicerului, care obisnuia sa-l viziteze si de care se indragostise. Scrisoarea era semnata
"De la al tau Valentin", expresie care se foloseste si azi.
Totusi, originile exacte si identitatea Sf. Valentin sunt neclare. In conformitate cu Enciclopedia Catolica, exista trei variante ale istoriei legate de Sf. Valentin: unul a fost un preot in Roma, al doilea un episcop de Interamna (Terni, Italia), iar al treilea un martir dintr-o provincie romana din Africa.
Legendele variaza cu privire la modul in care numele sfantului are legatura cu iubirea, data mortii sale fiind amestecata si cu o sarbatoare pagana de dragoste. Sfantul Valentin fiind cel care ar fi combatut orgiile sexuale legate de cultul zeului Faunus Lupercus, fapt care a condus la martirizarea sa tot la aceasta data.
In anul 496 IH, Papa Gelasius I a pus capat sarbatorii pagane, tot el declarand 14 februarie "Ziua Sfantului Valentin".
Cu trecerea timpului, a devenit ziua indragostitilor, a celor care isi manifesta iubirea prin mesaje de dragoste, dulciuri si flori.
Echivalentul romanesc pentru aceasta sarbatoare a iubirii este Dragobetele, fiul Dochiei, corespondentul local al lui Eros. Spre deosebire de Sfantul Valentin, care era bland, acest zeu dacic era impetuos, fiind cel care oficia in cer nunta tuturor animalelor.
Treptat, traditia s-a extins si la oameni, hranind visurile celor care doresc ca iubirea lor, prezenta la acest inceput de primavara, sa tina tot anul, precum cea a pasarilor care se "logodeau" in aceasta zi, cu binecuvantarea unui "Nas mitologic".