Blugii, corectitudinea politica si sarbatorirea zilei de 1 Mai s-au nascut in America si au fost exportate in toata lumea
1 maiminivacanta 1 mai1 mai muncitoresc
Sarbatorirea zilei de 1 Mai s-a potrivit ca o manusa regimului comunist. Pentru a da sarbatorii clasei muncitoare insemnatatea cuvenita, propagandistii romani ai regimului au ordonat ca acestei zile sa-i fie dedicat un imn inaltator si mobilizator. Ca sa simplifice lucrurile, au ales o melodie compusa de Ciprian Porumbescu si au comandat ca acesteia sa-i fie atasate versuri adecvate.
Intr-un final, a fost aprobat acest text, care a devenit Imnul lui Intai de Mai:
"Rade iarasi primavara/ Peste campuri, peste plai,/ Veselia umple tara/ C-a venit Intai de Mai!// Muncitorii au pornit/ Si-ntr-un glas s-au infratit!/ Si ei azi sarbatoresc/ Unu Mai muncitoresc.// Infratiti azi cu taranii,/ Muncitorii-n joc si cant,/ Praznui-vor in toti anii/ Libertatea pe pamant.// Peste mari si peste tari/ Se aduna pe carari/ Lumea toata in alai// Pentru al nostru Intai de Mai."
Ciprian Porumbescu (1853-1883) scrisese acest cantec despre primavara (caruia ii compusese si versurile) la anul 1880, iar comunistii i-au "deturnat" compozitia in anul 1946. Paternitatea noilor versuri a ramas incerta - unii le atribuie Mariei Rantes, in vreme ce alte surse il indica drept autor pe scriitorul si jurnalistul de stanga Alexandru Sahighian.
1 Mai, Ziua internationala a celor ce muncesc (asa cum era denumita pana in 1989) este, de fapt, o "inventie" americana, iar povestea ei a inceput in anul 1886, la Chicago, cand a avut loc o mare greva - au participat mai bine de 350.000 de muncitori, care cereau reducerea programului de lucru la 8 ore. Manifestatia a fost reprimata cu brutalitate de autoritati, dar "legenda" acestei zile se nascuse.
O coincidenta: in acelasi an, 1886, a fost inaugurata, la New York, Statuia Libertatii, cadoul primit de Statele Unite din partea Frantei.
Astfel, in acelasi an, Europa a livrat Americii cel mai cunoscut, astazi, simbol al libertatii, in vreme ce Statele Unite au oferit la schimb "lupta de clasa".
Pentru a-i inconjura figura cu o aura de erou, propagandistii personali ai "Geniului Carpatilor" au sustinut ca prima demonstratie de 1 Mai din Romania a avut loc la anul 1939, la Bucuresti, si in fruntea ei s-a aflat tanarul (pe atunci) revolutionar Nicolae Ceausescu.
De fapt, prima demonstratie de 1 Mai a fost organizata la Bucuresti inca in anul 1890, cu trei ani inainte de infiintarea primului partid politic al muncitorilor - Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania.
In Europa, prima demonstratie de 1 Mai a avut loc la Budapesta, in 1889 (60.000 de participanti). Au urmat, Romania (1890), Franta si Rusia (1891), Serbia (1893) si Grecia (1894).
Daca, astazi, un cercetator onest ar intentiona sa scrie o istorie a zilei de 1 Mai, acesta n-ar putea trece cu vederea si o foarte importanta contributie romaneasca la sarbatorirea acestei zile: micii si berea, care au supravietuit tuturor regimurilor politice.