2 martie in istorie, Descriptio Moldaviae
dimitrie cantemirdescriptio moldaviaeautormoldova
Pe 2 martie 1716 apare lucrarea "Descriptio Moldaviae" a lui Dimitrie Cantemir, un spirit vast, un reprezentant remarcabil al umanismului romanesc si prefigurator al iluminismului.
Fiu al lui Constantin Cantemir si domn al Moldovei (martie-aprilie1693 si 1710-1711), Dimitrie Cantemir, autor, carturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic si scriitor roman, a scris lucrarea "Descrierea Moldovei" in limba latina, la cererea Academiei din Berlin, aceasta fiind prima monografie geografica la romani, alcatuita din trei parti.
Descrierea formelor de relief, flora, fauna si bogatiile minerale se regasesc in prima sectiune a lucrarii, consacrata descrierii geografice a Moldovei. Tot aici sunt prezentate targurile si capitalele tarii de-a lungul timpului, Dimitrie Cantemir elaborand si prima harta a Moldovei.
Subiectul celei de-a doua parti il constituie partea politica, vizand organizarea politica si administrativa a tarii, cu referiri amanuntite privind forma de stat, alegerea sau scoaterea din scaun a domnitorilor, precum si diverse obiceiuri prilejuite de inscaunarea sau mazilirea domnilor, de logodna, inmormantari sau nunti.
In partea a treia a lucrarii aflam informatii detaliate despre graiul moldovenesc, despre slovele folosite, initial latinesti, iar pe parcurs inlocuite cu cele slavonesti, referinte despre religie si invataturi specifice Moldovei. Sunt enumerate si intruchipari mitologice precum Doina, Frumoasele, Ursitele, Sanzienele, Zburatorul.
Descriptio Moldaviae este un document de o reala valoare atat prin observatiile etnografice si folclorice pe care le contine, cat si prin descrierile amanuntite si temeinice, de natura politica si geografica, cercetari intreprinse de Dimitrie Cantemir, care este si primul nostru cartograf.