10 Mai - O! Doamne Sfinte,/ Ceresc Parinte,/ Intinde a Ta mana/ Pe Tara Romana!
10 maivasile alecsandrisarbatori nationalecasa regalaromaniaistoriecomunismsarbatoarea nationala a romaniei
Ziua de 10 Mai are (pentru cine mai sta sa-si aminteasca) o oarecare (tripla) semnificatie in istoria Romaniei. Printr-un comunicat oficial, Casa Regala a Romaniei a anuntat care este "Programul Sarbatorii Nationale de 10 Mai". In cadrul acestuia, la loc de cinste figureaza joi, 9 mai, o "seara dedicata Federatiei Romane de Oina. Cu aceasta ocazie va avea loc instituirea Cupei Reginei (sic!) la Oina."
Finala proaspat instituitei competitii sportive va avea loc peste doar doua zile, sambata, 11 mai, pe Stadionul Arcul de Triumf din Bucuresti.
In afara de oina, data de 10 mai are, cum spuneam, inca trei semnificatii.
Prima semnificatie: la 10 mai 1866 printul Carol de Hohenzollern Sigmaringen a ajuns la Bucuresti si a depus juramantul de credinta in fata Parlamentului. Avea sa devina Carol I, Domn si apoi Rege al Romaniei, a carui domnie avea sa dureze nu mai putin de 48 de ani.
A treia semnificatie: la 10 mai 1881 Carol I a fost incoronat ca rege al Romaniei, dupa ce, la 14 martie 1881, Parlamentul Romaniei proclamase "inaltarea Principatelor romane la gradul de Regat".
Intre cele doua date de 10 mai semnificative mai trebuie amintita inca una, a doua: la 9 Mai 1877 Parlamentul Romaniei a votat pentru Independenta fata de Imperiul Otoman, iar la 10 Mai Independenta a fost proclamata solemn de catre Rege.
Data de 10 Mai a fost sarbatoarea nationala a Romaniei incepand cu anul 1866 si pana la 1947, data la care comunistii au uzurpat puterea.
Inspirat de insemntatea datei, Vasile Alecsaandri a compus un poem care se numeste chiar "10 Mai":
"A venit din munti un vultur/ Si ne-a zis: «Romani Eroi,/ Stiu un print viteaz si tanar/ Ce-ar veni cu drag la voi./ Daca-l vreti vi-l dau ca Voda»./ Noi cu totii: «Sa ni-l dai»./ Si ne-a dat pe Voda Carol,/ Intr-o zi de 10 Mai.// Si-a venit vulturul iara,/ Si ne-a zis: «Popor Roman,/ Esti viteaz, de ce mai suferi/ Jugul unui neam pagan?/ Fa-te liber, dezrobeste-ti/ Mandra tara care-o ai»./ Si noi liberi ne facuram/ Intr-o zi de 10 Mai.// Vulturul venit-a iarasi/ Si ne-a spus: «Popor Roman,/ Ati luptat cumplit la Plevna/ Dusi in foc de-al vostru Domn./ Vrednic e sa-l faceti Rege,/ Intr-o tara ca in rai»./ Si noi rege il facuram/ Tot in zi de 10 Mai.// Zece Mai ne-a fi de-a pururi/ Sfanta zi, caci ea ne-a dat/ Domn puternic tarii noastre/ Libertate si Regat./ Ridicati cu totii glasul/ De prin sesuri, de prin plai,/ Sa traiasca Romania/ Ura! pentru 10 Mai!"
Tot Alecsandri este si autorul textului Imnului Regal, care a fost Imn national al Romaniei incepand din 1881 (a fost intonat pentru prima oara la ceremonia incoronarii regelui Carol I) pana in 1947.
Iata textul lui Alecsandri:
"Traiasca Regele/ In pace si onor/ De tara iubitor/ Si-aparator de tara.// Fie Domn glorios/ Fie peste noi,/ Fie-n veci norocos/ In razboi, razboi.// O! Doamne Sfinte,/ Ceresc parinte,/ Sustine cu a Ta mana/ Coroana Romana!// Traiasca Patria/ Cat soarele ceresc,/ Rai vesel pamantesc/ Cu mare, falnic nume.// Fie-n veci el ferit/ De nevoi,// Fie-n veci locuit/ De eroi, eroi.// O! Doamne Sfinte,/ Ceresc Parinte,/ Intinde a Ta mana/ Pe Tara Romana!"
In 1948, primul an de "domnie" a comunismului in Romania, a fost fabricat un nou imn de stat, pe versurile lui Aurel Baranga. Iata-le si pe acestea, asa, de dragul comparatiei:
"Zdrobite catuse in urma raman/ In frunte-i mereu muncitorul,/ Prin lupte si jertfe o treapta urcam,/ Stapan pe destin e poporul// Traiasca, traiasca Republica noastra,/ In mars de navalnic suvoi;/ Muncitori È™i tarani, carturari si ostasi/ Zidim Romania Republicii noi.// In laturi cu putredul vechi stavilar/ E ceasul de sfanta’ncordare/ Unirea si pacea si munca-i stegar/ Republicii noi populare.// Spre telul victoriei mari ne indreptam/ E ceas de izbanzi viitoare/ Credinta in munca si lupta juram/ Republicii noi populare."
Citeste si:
Liderii europeni prezenti la Sibiu trag un semnal de alarma. Macron: Deciziile Guvernului roman au dus la slabirea statului de drept