Dr. Bart van Es spune ca punctul de cotitura in cariera literara a lui Shakespeare a fost cel in care scriitorul a devenit actionar la o companie de teatru si dramaturgie.
Astfel, el a dobandit un mai mare control asupra pieselor sale de teatru, comparativ cu restul scriitorilor vremii.
"Acest lucru l-a diferentiat pe Shakespeare de restul scriitorilor, care scriau dupa cum le dictau conditiile", spune Dr. van Es.
In anul 1594, Shakespeare a cumparat o parte din compania teatrala "Oamenii Lordului Chamberlain", devenita ulterior "Oamenii Regelui", o mutare considerata "curajoasa" de catre cercetatorul van Es.
A fost un pas fara precedent pentru autorul de renume, acela de a dobandi o parte din compania de teatru; strategia l-a pozitionat pe Shakespeare intr-o pozitie unica, fata de contemporanii sai din literatura, sustine Dr. van Es, profesor de lingvistica si literatura la Oxford.
Shakespeare a devenit mult mai bogat, dar a dobandit si o libertate asupra scrierilor sale, ecosistemul i-a permis sa inoveze.
Shakespeare, antreprenorul
Pana la acest punct, spune Dr. van Es, pentru BBC News, Shakespeare era un scriitor conventional de piese de teatru, suplimentand scrisul cu actoria, fiind dependent de implicarea celor bogati; Shakespeare era nevoit sa accepte ca munca sa sa fie rescrisa si adaptata de catre alti oameni.
Dr. van Es spune ca Shakespeare s-a imprumutat pentru a cumpara o parte din compania respectiva, dobandind un succes financiar, aidoma marilor antreprenori. (o fi fost un Stephen King al vremurilor sale?)
Teatrul elizabetan a fost foarte primitor cu Shakespeare, care a reusit sa profite de pe urma actionariatului sau. In asemenea momente, se nasc marile averi.
In loc sa reprezinte caricatura unui autor "lesinat de foame", Shakespeare a reusit sa dobandeasca proprietate si sa ii imprumute si pe altii.
Antreprenoriatul a schimbat traiectoria scrierilor sale, spune Dr. van Es, ale carui cercetari au fost publicate in cartea "Shakespeare in Company".
Shakespeare avea securitatea financiara de a dezvolta o literatura proprie si nu s-a mai compromis, pentru a-i multumi pe sponsorii bogati.
Aceasta colaborare stransa cu teatrul respectiv i-a permis sa dezvolte personaje pentru anumiti actori, preferati de autor, a avut un control artistic asupra lor, asupra modului in care piesele sunt puse in scena.
"Shakespeare este cunoscut pentru piesele de teatru profunde, diferite si cred ca s-a dezvoltat datorita relatiei bune cu actorii principali ai companiei", spune Dr. van Es.
Manuscrisele din acea perioada arata in ce fel erau modificate piesele de teatru. S-ar fi descurcat Shakespeare la Hollywood?
Dincolo de multumirea aristocratilor, Shakespeare miza pe popularitatea pieselor sale in randul maselor populare.
"El a scris pentru audienta larga, dar si pentru "curte"", spune Dr. van Es. Piesele sale reprezentau un amestec.
Acest mod de analizare a lui Shakespeare, din punct de vedere antreprenorial, arata, de fapt, cat de diferit si unic a fost scriitorul, spune Dr. van Es.
"Nimeni nu se poate compara cu Shakespeare, in privinta castigurilor si a controlului asupra muncii sale", conchide van Es.