Maya Penn, antreprenoare de succes la doar 12 ani
maya pennantreprenorisuccesprofiturivisuriantreprenoriat
Mica afacere de succes a lui Maya Penn a ajuns in atentia Forbes, Black Enterprise, Ebony, Huffington Post, Rebook si Fox 5 News (Atlanta). Antreprenoarea are doar 12 ani si promite sa nu abandoneze afacerile.
Maya este antreprenoare/filantroapa/designer/artista/graficiana si chiar scriitoare. Aceste calitati ar putea parea niste "anomalii" in comparatie cu activitatile colegilor sai de scoala. Fetita a intrat insa in lumea afacerilor la o varsta frageda: 8 ani.
"Am intrat in afaceri din pura curiozitate", spune Penn, al carei magazin online, Maya's Idea, si-a extins activitatea la o linie de accesorii lucrate manual si haine "eco", din materiale "verzi", precum cele reciclate sau bumbacul organic.
Mama sa, Deidre, a invatat-o sa coasa, iar tatal sau, John, antreprenor de meserie, a fost un bun exemplu. Cu ajutorul temelor de la scoala, familia Penn si-a invatat copilul sa dezvolte eficient ideile de afaceri, altfel timide.
"Am incurajat-o pe Maya sa ia propriile decizii, la o varsta frageda", spune Diedre. "Am vrut sa ii redam sentimentul de independenta".
"Toate bune si frumoase", am putea spune. Magazinul Maya's Ideas are vanzari anuale de 55.000 dolari. 10% din profituri merg spre agentiile umanitare din Atlanta. Penn, care are o companie absolut profitabila, a donat pana acum 4.000 de dolari si a efectuat multe ore de voluntariat. Cei de la YoungEntrepreneur au discutat cu Maya Penn.
Ce parere au copiii despre afacerea ta?
Ei cred ca e minunat si i-am inspirat sa demareze propriile afaceri. Imi place sa promovez antreprenoriatul si sa ii invat pe copii sa fie antreprenori.
Cum ai devenit interesata de cauzele ecologiste?
Am deprins multe informatii, precum cele legate de energia solara, de la tatal meu. In copilarie, a castigat unele premii de la NASA si US Air Force Honor Guard, pentru proiectele sale stiintifice legate de energia generata cu ajutorul soarelui. Am descoperit ca vopselele si chimicalele pot fi otravitoare pentru oameni si planeta. Am mizat astfel pe trendul "eco".
Donezi 10% din profituri in scopuri umanitare. De ce faci acest lucru?
Inca din copilarie, parintii mei m-au invatat sa impart tot ce am cu ceilalti. Ma duceam la supermarket alaturi de tata si mama pentru a cumpara conserve, pe care le donam cantinelor sociale. Este ceva firesc sa ii ajuti pe ceilalti.
Cum ai strans bani pentru afacerea ta?
Mama mi-a oferit initial un buget de 200 dolari. Dupa ce am inceput sa vand produsele vestimentare si accesoriile eco (precum bentitele pentru par), am reusit sa strang bani, din care mi-am cumparat singura alte rezerve de materiale.
Unde te vezi peste 5 ani?
Vreau sa raman antreprenor si filantrop in acelasi timp, sa ajut planeta. Este adevarat ca sunt singura, dar actiunile mici pot produce schimbari majore.
Ce sfat ai pentru copiii care vor sa devina antreprenori?
Tine-ti un jurnal in care sa notati toate ideile care va trec prin cap. Una din ele va fi mareata. Aveti incredere in ceea ce faceti. Nu va lasati descurajati, daca lucrurile evolueaza mai lent decat v-ati fi imaginat. Nu renuntati usor la visul vostru.