Interviu cu Razvan Pascu, Travel Communication Romania: Succesul? O parte inteligenta, o parte talent si doua parti perseverenta
razvan pascuturismtravel communication romaniaair france - klmfacebookbusinessantreprenoriat
A mers pana la capatul lumii. La propriu. Uraste birocratia si timpul pierdut incercand sa inteleaga legislatia greoaie din Romania. Ii place sa vada ca romanii sunt inventivi, ca au idei geniale. Ar vrea sa viziteze Japonia. Il citeste pe Coehlo si se uita la "Nasul". 21 de intrebari si 21 de raspunsuri cu Razvan Pascu, un antreprenor care vrea sa demonstreze ca se pot face afaceri in Romania pornind de la 0.
Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
“Perseverent”. Perseverenta m-a caractericat inca de mic, iar acum pot spune ca o exploatez la maximum in proiectele mele. Nu renunt pana cand nu realizez ceea ce mi-am propus.
Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la liceu/facultate? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
M-am nascut la Braila si am locuit acolo pana cand am venit in Bucuresti, la facultate (ASE, Marketing). Cel mai mult mi-a marcat “tineretea” o vara din facultate, cand am fost plecat pentru 5 luni in Scotia si Anglia intr-un proiect de Work & Travel. Atunci am invatat ce inseamna responsabilitatea, satisfactia muncii asidue si tot atunci am inceput sa imi cultiv pasiunea pentru calatorii.
Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Cred ca prima data am lucrat la o firma care realiza sondaje de opinie, in primul an de facultate. Aveam nevoie de bani de buzunar si vroiam mai mult decat cateva ore de scoala pe zi. Cam toata facultatea am avut cel putin un job (uneori chiar si doua), unele mai interesante, altele mai putin interesante, dar eram determinat sa invat ceva din fiecare experienta. De cele mai multe ori imi antrenam si prietenii in activitatile mele.
De ceva vreme, ai pornit pe cont propriu o afacere. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in business?
Regula de aur este sa fii serios si sa iti tratezi clientii asa cum ti-ar placea si tie sa fii tratat. Cea de-a doua regula ar fi sa raspunzi cu promptitudine oricaror solicitari si cea de-a treia ar fi sa fii capabil sa anticipezi evolutia sau trendul domeniului tau.
Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Mediu de afaceri romanesc este extrem de competitiv si iti ofera o serie intreaga de oportunitati pe care in alte state mai dezvoltate nu le-ai putea avea. Din pacate insa, nu beneficiaza de suport din partea autoritatilor si de cele mai multe ori, un antreprenor in Romania are impresia ca inoata impotriva curentului.
Ce urasti cel mai mult ca om de afaceri in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Cel mai mult urasc birocratia si timpul pierdut incercand sa inteleg legislatia greoaie si uneori contradictorie ce vizeaza afacerile din Romania. Cel mai mult imi place sa vad ca romanii sunt antreprenori inventivi, ca au tot felul de idei geniale si ca nu le este teama sa creada in visul lor si sa porneasca un business de la zero. Daca ar fi dupa mine, as prefera, spre exemplu, sa platesc o singura taxa pentru toate veniturile mele, chiar daca ar fi putin mai mare, doar sa nu stau cu grija in fiecare zi ca trebuie sa mai platesc cate vreo taxa de care nici macar nu stiam ca exista.
Ce planuri ai pentru business-ul tau? Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung.
Pe termen mediu vreau sa ne afirmam prin activitatea la agentia mea de PR in turism Travel Communication Romania. Imi doresc sa atrag in portofoliul nostru cele mai reprezentative companii din domenii afiliate turismului. In momentul acesta avem Air France – KLM (care sunt cele mai vizibile companii aeriene in Media traditionala si Social Media din Romania), Happy Tour (cea mai mare agentie de turism din Romania dupa cifra de afaceri), Oficiul National de Turism al Austriei, lantul hotelier Hyatt Regency din Grecia si altii.
De ce nu ai emigrat?
Pentru ca niciodata nu am fost adeptul unei vieti simple, cu program de 8 ore, birou-casa si casa-birou, care este de fapt obiectivul celor care emigreaza. Sunt convins ca si in Romania poti veni cu idei bune de business si le poti creste; mai greu, dar se poate.
Ai un excelent blog de turism. Cate tari ai vazut pana acum? Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Sincer, nu prea tin socoteala. Probabil ca peste 50 de tari. Mi-e foarte greu sa fac un clasament al locurilor pe care le-am vizitat pentru ca in final niciunul nu este urat sau neinteresant. Fiecare are specificul sau si as fi superficial sa il categorisesc ca fiind “urat”. Mi-a placut foarte mult la New York, Londra si Hong Kong pentru ca am senzatia ca acolo este un furnicar de idei si oameni hotarati sa reuseasca. Pentru oamenii sai simpli si zambitori admir foarte mult Asia, din care as indrazni sa spun ca tara mea preferata este Cambodgia. Si China mi-a placut mult, la fel si Argentina sau Tanzania. Pentru peisajele spectaculoase mi-a ramas in suflet toata America de Sud, in special Chile sau Peru. Si Austria imi place mult, dar la fel de mult si Transilvania sau Delta Dunarii.
Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce?
Japonia este pe lista mea de ceva timp si inca nu am reusit sa ajung. Au aparut alte vacante sau proiecte si intotdeauna am impins-o pentru “data viitoare”. Sunt convins ca atunci cand va fi momentul potrivit voi ajunge acolo. Poate la anul in primavara.
Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba "Ce carte ti-a placut cel mai mult?" care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Citesc aproape in exclusivitate carti de marketing, branding si review-uri de calatorii. As spune probabil ca mi-a placut Alchimistul de Coelho. La capitolul film imi place “Nasul”, iar melodia preferata este Por una Cabeza de Carlos Gardel.
Comenteaza: "Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc".
Am avut noroc pentru ca am senzatia ca aici nu este tarziu sa ai succes sau sa vii cu idei reusite de afaceri. Intr-o tara dezvoltata ar fi ca si cum ai reinventa roata, insa la noi, chiar mai este loc de succes cu un capital de pornire inca mic.
Ce inseamna pentru tine Facebook?
Inseamna o fereastra catre lume. Inseamna un canal prin care pot sa comunic mai bine cu cititorii blogului meu si cu cei 60.000 de oameni care imi urmaresc activitatea pe paginile mele, sa fiu alaturi de ei si sa transmit aproape live din calatoriile mele. Inseamna un mod de viata.
Alege intre (alegerea este cu bold):
Lamborghini sau Land Rover – niciuna, din pacate. Am un BMW si este singura masina pe care ma vad conducand-o in urmatorii ani.
Rusia sau
Statele Unite ale Americii
Bucuresti sau Marginimea Sibiului
Paris sau
Londra
Euro sau Dolar
Aur sau
Actiuni
Apple sau Samsung
Mamaia sau
Delta Dunarii
Google sau Yahoo
Coldplay sau Mirabela Dauer
Mamaliga sau Sushi – niciuna
Face sens sau
Are sens
Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii – Cu iubita pe malul marii
Manager.ro sau Cancan
Iti doresti copii? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Da, imi doresc. Sprijin. Imi propun sa ii sprijin sa isi gaseasca calea in viata si sa ii incurajez in orice ar alege.
Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Cel mai mare defect este ca au tendinta sa vorbeasca mult si sa faca putin. Plus ura romanilor fata de alti romani (soferi cu pietoni, mediul privat cu functionarii publici, iubitorii de mare cu iubitorii de munte, etc.). Cea mai importanta calitate este, fara indoiala, capacitatea de a se adapta in orice conditii precum si cea de a face haz de necaz.
La ce te gandesti cand esti singur?
La cum sa imi eficientizez mai bine timpul astfel inca sa am mai mult timp de petrecut cu cei dragi.
Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Cred ca Romania este in criza sociala. Legat de criza economica, situatia nu este inca roz, insa macar a trecut starea de panica. Sper doar sa avem politicieni care sa poata lua deciziile corecte pentru a incuraja antreprenoriatul.
Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Prefer sa nu raspund. Subiectul “politica” nu ma intereseaza pentru moment. Mi-a placut insa de Alexandru Ioan Cuza si ce a facut pentru Romania.
Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
As alege lideri de companii si nu lideri politici. Probabil ca l-as aduce aduce alaturi de mine pe Richard Branson, pentru ca de mult imi doresc un one-to-one cu el. L-as alege si pe Warren Buffett si pe Raed Arafat.
Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
O parte inteligenta, o parte talent si doua parti perseverenta.