Calitatile unui antreprenor de succes (Infografie)
antreprenoribill gatesantreprenoriatsuccescalitatimentori
Antreprenoriatul face parte din marele "vis american" si nu numai. Oricine s-a gandit, la un moment dat in viata sa, sa demareze propria afacere. Daca doresti sa devii antreprenor, sa pui marea idee in aplicare, trebuie sa iti evaluezi propria personalitate, pentru a raspunde la o intrebare simpla: Detii calitatile necesare?
Construirea unui startup de la zero poate reprezenta o experienta fioroasa si liderii se adapteaza "din mers" schimbarilor. S-ar putea sa esuezi. Asta nu inseamna insa ca vei renunta, ci vei mentine vie "flacara viziunii" tale.
In afaceri, exista doua tipuri de lideri - tranzactionali si transformationali. Cei tranzactionali pot conduce entitati deja bine impamantenite. Ei se adapteaza rapid sistemului.
Pe de alta parte, ceilalti lideri schimba totul din temelii. Vorbim, in mare, despre fondatorii de startup-uri si antreprenorii care s-au trezit intr-o dimineata si si-au spus ca vor sa schimbe lumea, nu doar sa aiba un cont gras in banca.
Liderii se confrunta cu numeroase obstacole - scepticismul, teama de faliment, singuratatea, teama de esec si acel scenariu "de Titanic", in care ar risca sa se scufunde odata cu vasul lor. Pe de alta parte, liderii transformationali joaca dupa propriile reguli.
Liderii transformarii sunt foarte atasati de ideile lor, dorm putin, trec rapid de la o stare la alta si sufera de "ganduri negre".
Mama-natura i-a construit astfel incat sa fie capabili sa treaca peste orice furtuna mai apriga.
Antreprenorii de succes au nevoie de aptitudini - mai ales de cea prin care angajeaza cei mai buni oameni - dezvolta site-uri, liste de mailing, isi promoveaza compania pe internet, dezvolta vanzarile, folosesc Google Analytics, isi instruiesc stagiarii, mentin acea intelegere de baza a scriiturii tehnice, recruteaza talente si concediaza "merele uscate", scriu pe intelesul tuturor, stiu sa completeze un raport financiar, sa stranga bani, sa fie cu ochii pe banii companiei, pentru a-i inmulti.
La nivel personal, antreprenorii trebuie sa stie sa conduca, sa asculte, sa aiba un mentor, fie el si spiritual, sa lucreze 36 de ore incontinuu, sa lucreze singuri sau in echipa, sa rezolve problemele intr-un mod cat mai convenabil.
Bill Gates de la Microsoft, Larry Page de la Google, Steve Jobs de la Apple... Toti acesti antreprenori au dat dovada de un har antreprenorial unic, au muncit din greu si au cladit imperii tehnologice.
Regretatul Steve Jobs a definit succesul antreprenorial intr-o singura fraza: "Sunt convins ca aproape jumatate din ceea ce separa antreprenorii de succes de cei esuati reprezinta perseverenta pura".