Bogdan Mocanu, antreprenorul roman din America pentru care pizza este un mod de viata
bogdan mocanuamericapizzaantreprenoriat
Pentru majoritatea oamenilor, pizza este un aliment ieftin si gustos, numai bun de consumat atunci cand nu ai timp sa gatesti ceva sau te grabesti. Pentru romanul Bogdan Mocanu, stabilit in America, pizza este un mod de viata.
Mocanu detine Dolce Vita, o firma care produce pizza in orasul Baton Rouge din Louisiana. Romanul pregateste si serveste singur pizza, intr-o rulota. Blatul este copt pe un cuptor cu lemne, care include si o piatra adusa din Napoli, locul in care Mocanu a mancat cea mai buna pizza, iar sosurile sunt pregatite dupa propriile sale retete speciale.
Bogdan a plecat din Romania, unde avea un job platit cu 500 de dolari pe luna, prea putin pentru nevoile lui. El pune salariile mici din Romania pe seama politicienilor incompetenti.
La sfatul unor prieteni, romanul a plecat sa lucreze intr-un restaurant pe o nava de croaziera. Atunci cand uraganul Katrina a lovit coasta Americii in august 2005, nava sa a ancorat in Port Allen pentru a oferi ajutor. Pe nava, care a gazduit refugiati, a conoscut pe femeia care avea sa ii devina sotie.
Mocanu a fost concediat atunci cand angajatorul a aflat ca se intalneste cu o persoana de la bordul navei. A plecat apoi la New York, unde locuia unchiul sau si s-a angajat la restaurantul italian Florio's. Bogdan spune ca abilitatile sale in bucatarie s-au imbunatatit substantial in acea perioada.
Apoi, romanul s-a intors in Louisiana si s-a casatorit. A fost trimis pentru un an in Romania pentru a finaliza procesul de emigrare. In 2009, s-a intors in Louisiana si s-a inscris la Culinary Institute din Baton Rouge. Dupa ce a ocupat un job la Nottoway Plantation, Mocanu s-a angajat la un restaurant din New Orleans. Acolo a invatat cam tot ce stie despre pizza. "Acolo am invatat sa gatesc pizza la cuptor cu lemne. M-au invatat si alte lucruri, precum sa pun branza pe pizza inainte de sos", a declarat Mocanu.
Dupa opt luni, Bogdan s-a intors in Baton Rouge si s-a angajat la Hotelul Hilton din oras. La scurt timp, desi era bine platit, si-a dat seama ca doreste sa lucreze pentru el, nu pentru "o institutie".
Mocanu a deschis Dolce Vita la inceputul acestui an, iar la scurt timp a fost acceptat in cercul din Baton Rouge al firmei Curbside, care opereaza rulote cu burgeri. Afacerea sa a prins aripi.
Bogdan le ofera clientilor clasicele pizza cu pepperoni si cu branza, insa are si propriile specialitati: pizza cu rata si pizza cu sos bazat pe whiskey Jim Beam. "Uneori iau o multime de ingrediente si le arunc peste pizza ca sa vad ce gust are. Daca este bun, fac o reteta."
Desi se bucura de succes, Mocanu nu se gandeste deocamdata la o extindere. Ii plac lucrurile asa cum sunt in acest moment. "Acum castig suficienti bani pentru a-mi intretine sotia si fiul de 17 luni, ceea ce e de ajuns pentru mine. Afacerea mea a crescut sustinut si nu este deocamdata nimic de schimbat."
Via
The Daily Reveille
Sursa foto:
The Daily Reveille