Antreprenoriat: 5 pasi care previn urgentele financiare
antreprenoriatantreprenorivalorisigurantasumabani
Daca esti un antreprenor care detine o afacere mica, cel mai probabil ai finantat-o din propriul buzunar. Eforturile tale merita toata consideratia, dar trebuie sa te pui la adapost de riscurile financiare. In asemenea circumstante, in care finantele tale personale si profesionale se intersecteaza, este esential sa ai un plan de rezerva, in caz ca afacerea esueaza. Asigura-ti bunastarea si pentru viitor!
Creeaza un fond de urgenta
Nu pune bani deoparte doar pentru perioada pensionarii, creeaza un fond de urgenta mai "atemporal", de care sa nu te atingi. Cand decizi cat de mult trebuie sa pui deoparte, gandeste-te cat timp ti-ar lua sa identifici o noua sursa de venit.
O regula buna este aceea a unui fond suficient de mare incat sa-ti acopere cheltuielile pe termen de trei-sase luni, in functie de ipoteci sau chirie, facturi, hrana si alte necesitati. Daca este posibil, pune bani deoparte inainte ca aventura antreprenoriala sa inceapa.
Bugetul inteligent
Stiul de viata extravagant este rezervat, deocamdata, unor moguli precum Larry Elisson si Richard Branson. Noi, antreprenorii obisnuiti, trebuie sa reducem cheltuielile si sa "scapam" de bani doar cand este absolut necesar.
Gandeste-te la banii necesari in fiecare zi, care iti acopera mancarea si chiria. Inainte de o achizitie, intreaba-te daca ai nevoie de acel produs/serviciu. Daca poti trai fara el, nu-l cumpara. Pe termen lung, vei economisi o suma frumoasa.
Ia in calcul o asigurare complementara
Situatiile neasteptate iti pot da viata peste cap si determina datorii imense. Nu poti prezice viitorul, mai ales cand vorbim de sanatatea ta. Boala te poate duce la faliment si daca altii depinde de tine din punct de vedere financiar, ce vor face?
Deseori, asemenea cheltuieli, legate de problemele de santatate, nu sunt planfificate si iti pot "seca" fondul de urgenta. Asigurarile complementare reprezinta o modalitate eficienta de a-ti proteja economiile, in contextul unei urgente medicale.
Pastreaza-ti valorile in siguranta
Valorile tale nu au doar o insemnatate materiala, ci si sentimentala. Daca firma ta nu va prospera, aceste valori pot fi vandute, la nevoie. Depoziteaza-le intr-o cutie de valori, unde siguranta este maxima.
Chiar daca nu planuiesti sa le vinzi, este important sa le protejezi, deoarece vor contribui la majorarea averii generatiilor urmatoare.
Ai o usa la care sa bati?
Ai un prieten bun? O ruda de nadejde, care iti poate imprumuta o suma substantiala de bani, in cazuri extreme? Poti obtine un credit, poti vinde actiuni sau valorifica o serie de obligatiuni?
Fondul de urgenta reprezinta planul A, dar nu strica sa ai si planul B. Demararea unui business este riscanta. Poate furniza satisfactii uriase. Eficientizeaza-ti planul financiar, pentru a te bucura atat de banii tai, cat si de liniste.