CEO-ul Yahoo, Marissa Mayer
Intr-un interviu acordat celor de la LittlePinkBook.com, Mayer a dezvaluit ca lucrarea ei preferata este “The Design of Everyday Things” (2002), scrisa de Donald Norman.
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg
Zuckerberg spune ca “Eneida” de Vergilius este una din cartile lui preferate (intr-un interviu acordat New Yorker in 2010). Zuckerberg a citit prima oara “Eneida” in liceu, cand studia limba latina si a ramas impresionat de urmatorul sfat: “nu trebuie sa ai nicio limita, in privinta timpului si a maretiei”.
CEO-ul Trump Organization, Donald Trump
Trump a desemnat “The Power of Positive Thinking” de Norman Vincent Peale ca fiind cartea sa favorita, potrivit ShortList Magazine. Aceasta carte l-a inspirat pe Trump sa depaseasca unul din cele mai proaste momente din viata sa, cand avea datorii de miliarde de dolari.
CEO-ul Zappos, Tony Hsieh
Hsieh a declarat, pentru USA Today, ca a citit cu mare placere “Tribal Leadership: Leveraing Natural Groups to Build a Thriving Organization”, de Dave Logan, John King si Halee Fischer-Wright. Lucrarea citata decodifica multe din lucrurile pe care le facem in mod instinctual si furnizeaza un cadru excelent pentru toate companiile, care vor sa promoveze cultura companiei la un alt nivel”, a spus Hsieh.
Alte carti preferate de Hsieh sunt: “Peak: How Great Companies Get Their Mojo from Maslow”, de Chip Conley si “The Happiness Hypothesis: Finding Modern Truth in Ancient Wisdom”, de Jonathan Haidt.
CEO-ul OWN Network, Oprah Winfrey
Winfrey spune ca “Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee este cartea ei preferata. Vedeta de televiziune a aparut chiar si in documentarul lui Mary McDonagh Murphy despre cartea mentionata.
CEO-ul IMAX, Richard Gelfond
Cartea preferata a lui Gelfond este “LIFE”, autobiografia muzicianului Keith Richards de la Rolling Stones. “Omul acesta a avut o viata foarte interesanta, nu-l pot asemana cu nimeni”, a declarat Gelfond pentru Fox Business News.
CEO-ul Renault-Nissan, Carlos Ghosn
Cartea preferata a lui Ghosn este “The Reader” de Bernhard Schlink, un roman a carui actiune se petrece in Germania postbelica si ilustreaza relatia pasionala dintre un tanar si o femeie matura. “Fiul meu mi-a oferit aceasta carte si mi-a placut”, a spus Ghosn pentru Fox Business News.
CEO-ul Coca-Cola, Muhtar Kent
Cartea preferata a lui Kent este “The Ascent of Money: A Financial History of the World”, scrisa de Niall Ferguson, un roman de non-fictiune, care realizeaza o cronica a evolutiei sistemului financiar, de la inceputuri si pana astazi. “Imi plac aceste carti economice”, a declarat Muhtar Kent pentru FBN. “Asta este cea mai buna”.
CEO-ul Morgan Stanley, James Gorman
CEO-ul MS, James Gorman, a declarat pentru Bloomberg Markets Magazine ca una din cartile sale preferate este romanul de spionaj al lui John le Carre, “Tinker Tailor Soldier Spy” si “The Spy Who Came in From the Cold”.
COO-ul Facebook, Sheryl Sandberg
Sandberg a discutat despre cartile sale preferate in cadrul unui interviu pentru NYT; acestea sunt: “Bossy Pants”, “Now, Discover Your Strenghts”, “The Lean Startup: How Today's Entrepreneurs Use Continuos Innovation to Create Radically Successful Business”, “The Big Short”, “A Short Guide To A Happy Life”, “Home Game”, “Queen of Fashion: What Marie Antoinette Wore to the Revolution”, “Conscious Business: How to Build Value Through Values”, “A Wrinkle in Time”.
CEO-ul Virgin Group, Richard Branson
Branson a scris in propria sa carte, “Screw It, Let's Do It”, ca lucrarile sale preferate sunt “Stalingrad”, de Antony Beevor si “Wild Swans”, de Jung Chang. De asemenea, pe Branson l-a inspirat cartea lui Nelson Mandela, “Long Walk To Freedom”. In copilarie, a citit cu placere “Swallows and Amazons”, “o carte de aventuri excelenta pentru copii”, dupa precizeaza celebrul antreprenor.
CEO-ul Time Warner, Jeff Bewkes
Bewkes a declarat pentru TWSJ: “Cartea lui Michael Porter, “Competitive Strategy”, este o lucrare adevarata despre afaceri”. Alte carti preferate ale sefului Time Warner sunt biografia in patru volume a lui George Washington, scrisa de James Flexner, “Lincoln”, de Gore Vidal si “Teams of Rivals”, de Doris Goodwin.
CEO-ul Amazon, Jeff Bezos
Intr-un interviu acordat Fast Company, Bezos a declarat ca lucrarea sa preferata este “Ramasitele Zilei”, de Kazuo Ishiguro, povestea unui majordom britanic, situata in perioada postbelica. In categoria cartilor de business, Bezos recomanda “Build to Last: Successful Habits of Visionary Companies”, de Jim Collins si Jerry Porras.
CEO-ul General Mills, Ken Powell
Powell il citeste cu mare placere pe Jonathan Frazer, autorul romanelor “ Freedom” si “The Corrrections”.
Fostul CEO al Microsoft, Bill Gates
Cartea favorita a lui Gates este “De veghe in lanul de secara”, de JD Salinger. “Am citit aceasta carte la varsta de 13 ani si a ramas lucrarea mea preferata. Este foarte inteligenta; tinerii pot fi confuzi, dar in acelasi timp, ei vad lucruri pe care noi nu le sesizam. Ramane cartea mea preferata”.
Fostul CEO al Barclays, Bob Diamond
Cartea preferata a lui Bob Diamond este “Brown at 10”, de Anthony Seldon si Guy Lodge, un roman de non-fictiune despre perioada in care Gordon Brown a fost premier al Marii Britanii, “una din cele mai agitate timpuri de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial”, potrivit lui Diamond.
CEO-ul DuPont, Elle Kullman
Kullman recomanda “The Burma Campaing: Disaster into Triumph, 1942-45”, de Frank McLynn, “The Thomas Sowell Reader”, de Thomas Sowell si “Too Big to Fail: The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System – and Themselves”, de Andrew Ross Sorkin.
Fondatorul Bloomberg, Michael Bloomberg
Bloomberg le oferea colegilor cartea “The Innovation Dilemma”, scrisa de profesorul de la HBS Clayton M. Christensen; de asemenea, a citit cu mare interes “The Power Broker” de Robert A. Caro.
Chiar daca primarul Bloomberg nu citeste multe carti de fictiune, este un fan al romanelor istorice pentru copii, cum ar fi “Johnny Tremain”, de Esther Forbes si al celor de spionaj, precum “Thinker, Tailor, Soldier, Spy”, de John le Carre.
CEO-ul Berkshire-Hathaway, Warren Buffett
In raportul annual al Berkshire-Hathaway din 2003, Buffett a recomandat unele din cartile sale preferate, precum “Bull!”, de Maggie Mahar, “The Smartest Guys in the Room: The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron”, de Bethany McLean si Peter Elkind si “In an Uncertain World: Tough Choices from Wall Street to Washington”, de Robert Rubin si Jacob Weisberg.
Proprietarul Dallas Mavericks, antreprenorul Mark Cuban
Intr-un articol din US News and World Report, Cuban vorbeste despre cartile sale de suflet: “The Gospel of Wealth”, de Andrew Carnegie (1889), “The Fountainhead”, de Ayn Rand (1943), “The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail”, de Clayton Christensen (1997), “The Only Investment Guide You Will Ever Need”, de Andrew Tobias (1978) si “Cold Calling Techniques (That Really Work!)”, de Stephan Schiffman (1987).
CEO-ul ExxonMobil, Rex Tillerson
Tillerson a declarat pentru Scouting Magazine ca lucrarea lui preferata este “Atlas Shrugged” de Ayn Rand, a doua cea mai influenta carte din SUA, dupa Biblie.
CEO-ul AT&T, Randall Stephenson
Stephenson a declarat ca romanul sau preferat este “The Brothers Karamazov”, de Fyodor Dostoyevsky.
CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon
Dimon recomanda cateva carti pentru stagiari, precum: Business – “The World is Flat”, “Security Analysis – Classic 1940 Edition” si “Built from Scratch”, biografii istorice - “Founding Brothers: The Revolutionary Generation”, “Lincoln”, “Personal Memoirs of US Grant”, istorie - “A Short History of Nearly Everything”, “Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies” si “A History of Knowledge: Past, Present and Future”.