10 antreprenori straini vorbesc despre cosmarul de a fi pe cont propriu
antreprenoriantreprenoriatmagazinefamiliiprieteniviata
Antreprenoriatul reprezinta un vis frumos pentru multi dintre noi. Infiintarea unei noi companii reprezinta o oportunitate prin care poti sa devii propriul tau sef, sa iti controlezi destinul si sa faci o avere.
Realitatea nu este insa atat de frumoasa, deoarece exista nenumarate costuri ale vietii de antreprenor. Zece antreprenori straini vorbesc despre minusurile vietii lor, in ciuda succesului acumulat.
CEO-ul Evernote, Phil Libin
Seful Evernote spune ca viata de antreprenor necesita mult mai mult decat un angajament. "Este foarte greu - viata ta nu are un echilibru, nu ai timp sa stai cu familia si o sa muncesti peste masura; viata de antreprenor poate fi brutala".
Libin, a carui companie se afla in Silicon Valley, California, avertizeaza ca majoritatea start-up-urilor nu genereaza venituri uriase pentru fondatorii lor.
"Daca motivatia ta tine de bani si putere, o sa fii un antreprenor foarte nefericit", spune Libin, in varsta de 42 de ani.
"Daca doresti insa sa construiesti o lume mai buna, vei fi un antreprenor fericit, implinit, deoarece vei realiza ceva cu adevarat important, nu o simpla avere".
Fondatorul Ieat Foods, Shazia Saleem
Saleem are doar 29 de ani, dar este deja un antreprenor "veteran". In trecut, ea a restructurat un complex turistic in Cambodgia si va lansa un brand de mancare halal in Marea Britanie, denumit Ieat Foods.
Antreprenoarea spune ca trebuie sa se pazeasca de "singuratate". "Antreprenorii sunt singuri - asta o sa iti spuna multi; totusi, de cele mai multe ori, persoana care ar putea sa-ti ofere un sfat, o vorba buna, se afla chiar in fata ta, in oglinda..."
"Cand te lasi "sedus" de orgoliu, vei fi singuratic. Invita-i si pe altii in viata ta si vei fi fericit".
Fondatorul si CEO-ul Box, Aaron Levie
CEO-ul Box spune ca demararea propriei afaceri presupune o munca de titan. Tanarul in varsta de 28 de ani vorbeste din proprie experienta: in urma cu noua ani, a lansat Box si a dormit timp de doi ani si jumatate pe o saltea, in biroul sau din Silicon Valley, California.
A mancat doar spaghetti si macaroane. In prezent, are o avere de 100 milioane dolari. "Trebuie sa stii ce vei face in urmatorii zece ani si sa te concentrezi doar asupra business-ului tau", spune antreprenorul.
"Iti mai ramane putin timp pentru altceva - vei munci non stop. E o viata dificila si ca urmare, trebuie sa iti placa intrutotul ceea ce faci, sa simti ca merita toate eforturile depuse".
Cofondatoarea Indiegogo, Danae Ringelmann
Una din fondatoarele site-ului de crowdfunding Indiegogo stie cat de greu se deschide o afacere si ce fel de sacrificii sunt necesare.
Antreprenorii trebuie sa fie dispusi "sa greseasca", spune ea. "Antreprenoriatul presupune sa-ti dezvolti multe abilitati, in cel mai scurt timp", povesteste Ringelmann, in varsta de 35 de ani. "Esti expus riscului greselilor, deoarece inveti totul din mers".
"Ca antreprenor, vei fi nevoit sa traiesti in incertitudine si sa inveti din greseli; vei deveni mai puternic, mai iute la minte si lucrurile vor evolua in directia mult dorita. Drumul este anevoios", explica Ringelmann.
Fondatorul SBTV, Jamal Edwards
Londonezul Jamal Edwards este un producator amator de filme, care a acumulat o avere de milioane de dolari. Are doar 23 de ani si a atras milioane de vizualizari cu clipurile sale postate pe YouTube, care au generat, la randul lor, venituri substantiale din reclama.
Edwards avertizeaza insa ca atunci cand esti seful unei companii, iti este pusa la incercare prietenia.
"Exista si minusuri in misiunea de antreprenor", spune el. "Oamenii incep sa te priveasca precum un bilet la loterie si o persoana care nu poate avea probleme personale... Sanatatea ta va avea de suferit. Cred ca partea cea mai trista tine de prietenii pe care ii pierzi, deoarece se instaureaza "bariera succesului"".
Cofondatoarea Peach Pink, Helen Peachley
Are 41 de ani si a deschis un business in zona produselor din piele alaturi de Vanessa Pinkney.
Pentru ea, minusurile antreprenoriatului tin de faptul ca nu are suficient timp pentru a duce totul la bun sfarsit.
"Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala este unul din motivele pentru care alegem sa devenim antreprenori, dar acelasi element este compromis, atunci cand avem prea multe pe cap", spune Peachey.
"Trebuie sa ne asiguram ca toata afacerea functioneaza fara cusur, lucram noaptea, cand copiii merg la somn si ne trezim dis de dimineata, inaintea lor; ziua nu are destule ore pentru noi!", avertizeaza Peachey.
Fondatorul si CEO-ul School for Startups, Doug Richard
Unul dintre fostii "dragoni" ai emisiunii Dragon's Den, difuzate de BBC, in care antreprenorii si investitorii cauta afaceri pretabile pentru investitii, Richard conduce acum organizatia School for Startups.
Antreprenorul in serie are 55 de ani si lucreaza multe ore. "Ai putea sa-ti resetezi ceasul biologic", spune el. "Vei lasa deoparte obiceiurile programului "de la 9.00 la 17.00", mai ales cand intregul tau venit depinde doar de tine..."
Planificarea este totul. "Nu demarezi o activitate fara sa o planifici", precizeaza antreprenorul.
Cofondatoarea si CEO-ul Muse, Kathryn Minshew (FOTO)
Minshew administreaza site-ul pe teme de cariera profesionala si joburi The Muse. Are 28 de ani si lucreaza 105 ore "intr-o saptamana proasta"; Kathryn spune ca antreprenorii trebuie sa se fereasca de situatiile in care isi asuma personal esecurile.
"Succesele companiei sunt si ale mele, esecurile, de asemenea... sufar din toate punctele de vedere, cand lucrurile nu functioneaza cum ar trebui", spune antreprenoarea.
"Faptul ca detin o afacere este cel mai bun, dar si cel mai dificil lucru pe care l-am facut in viata mea".
CEO-ul Tictail, Carl Waldekranz
Suedezul in varsta de 27 de ani conduce platforma online Tictail din Stockholm, care le permite micilor retaileri globali sa isi infiinteze propriile site-uri.
El avertizeaza ca antreprenoriatul va poate rapi viata eprsonala. "Lucrurile pe care le iubesti cel mai mult te vor scoate cel mai des din minti!", precizeaza Carl.
"Nu stiu unde voi fi saptamana viitoare, este incitant... din nefericire, relatia ta cu familia si prietenii se va deteriora. Oricat ti-ai prioritiza agenda, cineva va fi dezamagit".
Designerul de bijuterii Pippa Small
Small isi petrece jumatate din timp calatorind in magazinele din tari precum Afghanistan, Bolivia si Kenya si cealalta parte la evenimentele de moda din orase mari - New York, Paris, Milano.
Pentru Small, cel mai greu de atins este echilibrul intre viata personala si cea profesionala.