Ultima varianta a Codului Muncii: Perioada de proba de maxim 90 de zile. Amenda de pana la 40.000 lei pentru angajarile fara contract de munca
codul munciicodul muncii 2011legislatia munciicodul muncii actualizatcodul muncii actualizat 2011salariiamenzi
Perioada de proba ce poate fi stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, este de cel mult 90 de zile calendaristice. Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni. Amenda de pana la 40.000 lei pentru angajari fara contract individual de munca. Acestea sunt trei prevederi importante din ultima varianta a proiectului pentru modificarea Codului Muncii, obstinut de agentia Agerpres.
Potrivit proiectului, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca. "Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale", se mentioneaza in proiectul de act normativ obtinut de
Agerpres.
Este introdusa si notiunea de munca prin agent de munca temporara. "Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului", se arata in proiectul de act normativ.
De asemenea, din documente reiese ca primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei. Totodata, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.