Cum a castigat Hollande alegerile: Norocosul care a fost la locul si timpul potrivit
hollandealegeri frantanicolas sarkozysomaj
In timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy, Franta a fost divizata. Bogatii l-au sustinut pe presedinte, deoarece era un apropiat de-al lor caruia ii placea luxul, iar ceilalti cetateni l-au detestat. Alegatorii au gasit in Francois Hollande opusul total al lui Sarkozy. Este pentru prima data in ultimii 24 de ani (de la Francois Mitterrand) cand un socialist castiga functia suprema in Hexagon.
Socialistul provinde din mediul rural si este vazut ca un om "normal". Nu are ceas de 70.000 de euro la mana precum Sarkozy. Insa Hollande a ajuns presedintele Frantei datorita unei combinatii de factori. Cum se zice, Universul a conspirat pentru ca el sa ajunga acolo.
Candidatul socialist la presedintia Frantei trebuia sa fie Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar International. Acesta s-a retras din cursa prezidentiala dupa ce a fost implicat intr-un scandal sexual.
Partidul Socialist l-a numit apoi pe Hollande candidat.
Sarkozy, un lider detestat de cetateni
In mandatul sau, Sarkozy a avut o sarcina dificila, deoarece a prins inceputul si cea mai grea perioada a crizei financiare.
La investirea in functie el a promis reforme si o viata mai buna pentru francezi. A initiat cateva reforme, dar dupa doi ani de mandat s-a oprit. Nu a mai facut nimic notabil, desi el spune ca fara masurile luate de guvernul sau Franta ar fi acum intr-o situatie mult mai dificila.
Este greu de spus ce inseamna situatie "mult mai dificila". In acest moment rata somajului este de 10% in Franta, iar cheltuielile publice se ridica la 56% din produsul intern brut (PIB). Datoria publica va ajunge anul acesta la nivelul de 90% din PIB.
In 2012 tara va trebui sa se imprumute 180 miliarde de euro prin emisiuni de obligatiuni, iar in 2013 are nevoie de alte 200 miliarde de euro. Aceste niveluri sunt nesustenabile, iar lui Hollande ii revine greaua sarcina de a imbunatati situatia in Franta.
RADIOGRAFIE: 15 realitati economice dureroase din Franta >>>
Ce masuri vrea sa ia Hollande
Socialistul a anuntat ca doreste renegocierea pactului fiscal european, pentru a i se introduce si o componenta de crestere economica.
Nu in ultimul rand, Hollande si-a propus sa aduca deficitul bugetar al Frantei la zero pana in 2017.
Un anti-erou
Francezii il numesc pe Sarkozy "agitatul", iar pe Hollande "placidul". Presa din Franta a scris ca noul presedinte este un anti-erou, un om normal, inteligent, consistent, placut si rabdator.
El nu este nici un fost razboinic, asa cum au fost presedintii Francois Mitterrand sau Jaques Chirac, dar nici un impetuos, asa cum au fost Nicolas Sarkozy si Valery Giscard d'Estaing.
Inteligenta l-a ajutat pe Hollande sa speculeze un moment aparut la jumatatea lui 2011. Cand toata lumea vorbea de austeritate in Europa, sub puternica influenta a Germaniei, el a vorbit de "crestere". Acest lucru l-a ajutat enorm. Austeritatii i-au cazut victime 11 guverne si lideri europeni pana acum, inclusiv cel din Romania. Oamenii nu mai doresc taieri de costuri pentru ca le-a ajuns cutitul la os.