Codul Muncii 2011: Principalele modificari si reactiile celor afectati de noul pachet de legi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Muncii 2011: Principalele modificari si reactiile celor afectati de noul pachet de legi Codul Muncii 2011: Principalele modificari si reactiile celor afectati de noul pachet de legi
de Manager.ro la 17 Mar. 2011
Urmareste-ne pe Google News
codul muncii 2011codul munciicodul muncii actualizat 2011codul muncii actualizatguvernfirmesindicateangajatilegislatia muncii

Noul Cod al Muncii a trecut de Parlament si este aproape de a fi implementat. Guvernul si firmele il sustin. Sindicatele, analistii si angajatii cred ca acesta va spori abuzurile de pe piata muncii.

Cele mai importante modificari aduse de noul Cod al Muncii:
 
- Elimina caracterul obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca. 
 
- Absolventii vor face obligatoriu un stagiu la inceput de cariera.
 
- Angajatii de la stat risca sa nu mai primeasca salarii compensatorii, la concedierile colective. 
 
- Perioada de preaviz se va prelungi la 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere. 
 
- Daca noul Cod al Muncii intra in vigoare, angajatorii care au un anumit numar de salariati la negru risca chiar si doi ani de inchisoare.
 
- Perioada de proba ce poate fi stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, este de cel mult 90 de zile calendaristice.
 
- Potrivit proiectului, pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca. 
 
- Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni. 
 
- Primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei. Totodata, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. 
 
- Este introdusa si notiunea de munca prin agent de munca temporara. Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale care incheie contracte de munca temporara cu salariati temporari, pentru a-i pune la dispozitia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilita de contractul de punere la dispozitie sub supravegherea si conducerea acestuia. Conditiile de functionare a agentului de munca temporara precum si procedura de autorizare se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
 
- Impune o perioada de 45 de zile de la disponibilizarea colectiva in care angajatorul sa fie obligat sa angajeze aceleasi persoane, pe aceleasi posturi, fara concurs sau perioada de proba.

- Noul Cod al Muncii ii permite angajatorului sa nu justifice motivele pentru care a decis sa reduca sau chiar sa intrerupa temporar activitatea sau sa plateasca, o data pe trimestru, numai 75% din salariul lunar convenit.
 
Ce spun sindicatele, angajatii, angajatorii si analistii:
 
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata: "Proiectul de modificare a Codului Muncii nu va scoate locuri de munca de pe piata neagra, ci va duce la disparitia multor contracte de munca pe perioada nedeterminata si inlocuirea lor cu contracte pe perioada determinata. Va duce la dezavantajarea angajatilor din randul tinerilor si al femeilor si, probabil, la scaderea veniturilor bugetare". Potrivit analistului, o alta problema este ca salariatul nu poate alege intre un loc de munca pe perioada determinata si unul pe perioada nedeterminata. De asemenea, locurile de munca temporare sunt platite cu circa 15% mai putin fata de cele permanente. Atunci cand in Germania si Austria au fost adoptate masuri de flexibilizare similare, rezultatele au fost scaderea numarului de locuri de munca permanente si cresterea celui de posturi pe perioada determinata. 
 
Cezar Corici, presedintelege UGIR-1903: "Anumite prevederi conduc la diminuarea rolului si importantei partenerilor sociali - sindicate si patronate - ca actori principali in negocierea, semnarea si aplicarea contractelor colective de munca, determinand o destructurare drastica a constructiei relatiilor industriale pentru care Romania nu este inca pregatita". 
 
Una dintre prevederile proiectului Codului muncii contestata de sindicate este eliminarea caracterului obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca. Coraci spune ca o astfel de masura va duce la amplificarea evaziunii fiscale pe piata muncii si la practici de concurenta neloiala din partea unor firme
 
Serban Paslaru, avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii: "Nu se va ajunge usor la concedieri, nu se vor face abuzuri, legislatia protejandu-l pe angajat. In privinta preavizului, acesta precizeaza ca majorarea perioadei este in favoarea angajatorului. Totodata, perioada de proba le ofera angajatorilor ocazia sa dea afara angajati fara sa mai concedieze propriu-zis. Angajatorii vor sa vada daca angajatul in proba corespunde cerintelor lor. Perioada initiala era prea scurta pentru a ajunge la o concluzie in acest sens. In privinta perioadei de proba, lucrurile ar trebui sa fie echilibrate. Mai exact, sa aiba de castigat atat angajatorul, cat si angajatul".

Dan Sucu, Mobexpert: "Interventia Guvernului pentru ajustarea Codului Muncii la conditiile actuale este oportuna, deoarece lucrurile in piata muncii au devenit complicate si anormale. In decursul ultimilor 15 ani s-au realizat doar interventii pe bucati si au fost facute concesii pentru tot felul de persoane cu interese in aceasta piata".
 
Ioan Botis, Ministrul Muncii: "Codul Muncii, impreuna cu Legea zilierilor, poate aduce pana la sfarsitul anului 200.000 de noi locuri de munca. Unele vor fi scoase la suprafata pentru ca zilierii vor avea cadrul legal si acele locuri de munca vor iesi la suprafata. Afirmatia mea este sustinuta de specialisti care spun ca 90.000 de locuri de munca vor fi generate numai prin modificarile la Codul Muncii".
 
Sondaj MyJob: 90% dintre angajati resping noul Cod al muncii, in vreme ce angajatorii considera ca nu este necesar. Mai bine de 48% dintre cei intervievati se tem ca noul pachet de legi dezavantajeaza clar angajatii si favorizeaza patronii, iar 40,43% dintre respondenti se asteapta chiar la abuzuri din partea companiilor. De cealalta parte, nici angajatorii nu par mai increzatori: 53,85% din companiile chestionate  considera ca schimbarile aduse de Guvern vor crea doar confuzie si o ca noua legislatie in domeniu nu era necesara.
 
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: "Toate aceste prevederi nu fac decat sa scoata sindicatele din intreprinderile mici si practic sa le dea pe mana asa-zisilor reprezentanti ai salariatilor, care sunt de fapt persoane manipulabile de angajatori. Se doreste (guvernul - n.r.) de fapt aplicarea unor reguli prin care IMM-urile sa fie un tinut al nimanui".

Sindicalistii internationali ii sustin sindicalistii romani

Reprezentantii organizatiilor internationale sustin actiunea de protest a sindicatelor din Romania, considerand ca actuala forma a Codului muncii incalca drepturi internationale si europene. "Suntem aici pentru a va sustine. Am intervenit deja la Guvernul dumneavoastra, sustinand ca actuala forma a Codului muncii incalca drepturi internationale si europene”, a afirmat Josef Niemiec, secretar general adjunct al Confederatiei Internationale a Sindicatelor, transmite Agerpres.

Ultimele NOUTATI

Ce-si doresc angajatii de la 2025? Salariul mai mare e visul numarul 1
Companii

Ce-si doresc angajatii de la 2025? Salariul mai mare e visul numarul 1

today27 Dec. 2024
Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x