Bancher: Moneda euro este sortita pieirii. Zona euro are probleme prea mari pentru a putea fi salvata
zona europrabusirea eurosaxo banklars seier christensen
Moneda euro este sortita pierii, iar recenta sa apreciere in fata dolarului american nu este decat un foc de paie.
Lipsa unei uniuni fiscale este principalul motiv pentru care moneda euro se va prabusi, crede Lars Seier Christensen, director general adjunct in cadrul Saxo Bank, citat de
Bloomberg.
"
Intregul sistem este sortit pierii. Chiar acum credem in solutii false care le dau oamenilor impresia gresita ca problemele se rezolva, dar realitatea este cu totul alta", a afirmat Christensen.
Moneda euro a crescut cu 8,2% impotriva dolarului in ultimele sase luni si a atins recent un varf de 1,3711 dolari/euro, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2011 pana acum.
Evolutia este contrara mersului economiei, Banca Centrala Europeana (BCE) estimand o contractie economica de 0,3% in acest an pentru zona euro.
Mai mult, Mario Draghi, presedintele BCE, considera ca aceasta apreciere a euro vine intr-un moment cat se poate de nepotrivit. Acum, zona euro are mare nevoie de exporturi catre pietele emergente pentru ca firmele din interior sa nu se sufoce din cauza cererii extrem de slabe din zona.
Aceasta apreciere a euro ingreuneaza foarte mult exporturile, in conditiile in care companiile au nevoie de extindere ca de aer. Evolutia euro vine in sens invers evolutiei economice a principalelor economii ale zonei. Germania, Franta, Italia si Spania, cele mai importante patru economii ale zonei, se confrunta cu contractie economica, cu deficite bugetare si cu datorii publice tot mai mari.
"As vinde masiv euro, mai ales cand acesta se apropie de nivelul de 1,4 dolari/euro", a afirmat Christensen.
Acesta atrage atentia ca o alta mare problema este situatia tarilor din zona euro care se confrunta cu probleme serioase si care au fost ruinate de adoptarea monedei unice.
"Oamenii au subestimat in mod grav problemele pe care le are Franta din cauza monedei unice. Iar daca Franta intra intr-o criza majora, s-a terminat. Nici macar Germania nu ar putea salva Franta si probabil nici nu ar dori asta", a declarat Christensen.
Franta se confrunta in prezent cu o reducere drastica a investitiilor, cu reduceri consistente de joburi din partea unor companii importante precum Renault sau PSA si cu presiune din partea partenerilor europeni de a creste cheltuielile bugetare.