Executivul francez nu va miza insa pe un nou plan de masuri austere, dupa acest eveniment, a subliniat Baroin. Potrivit acestuia, problema nu este de ordin "bugetar".
Agentia de rating Standard & Poor's a bagat frica-n oasele a 15 state din Zona Euro, in decembrie, puse sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare. Au scapat Grecia si Cipru, care erau deja "la pamant".
Standard & Poor's a anuntat apoi ca ar putea retrograda ratingurile AAA ale EFSF (Fondului European pentru Stabilitate Financiara) si insasi UE (Uniunea Europeana), care beneficiaza de calificativul AAA din partea agentiei inca din anul 1976.
Uniunea Europeana critica taierile de rating operate de Standard & Poor's
Economistul-sef al Uniunii Europene a criticat decizia Standard & Poor's de a reduce ratingul a noua tari din Zona Euro. Comisarul Olli Rehn a declarat ca masura a fost "inconsistenta", in conditiile in care statele membre din Zona Euro au inceput sa adopte "masuri decisive" pentru reducerea datoriilor suverane.
Si alti europeni au condamnat retrogradarile efectuate de Standard & Poor's. Reducerile de calificativ - care includ si retrogradarea ratingului AAA al Frantei - au fost anuntate vineri, 13 ianuarie.
Italia, Spania, Cipru si Portugalia au suferit o retrogradare a ratingului cu doua trepte. Mai rau, ultimele doua state sunt incadrate in categoria "junk". Germania a reusit sa-si pastreze intact ratingul suprem.
Restul tarilor retrogradate de agentia de rating Standard & Poor's sunt Austria, Slovacia, Slovenia si Malta. Standard and Poor's a criticat raspunsul comun al acestora la criza, mentionand ca austeritatea si disciplina bugetara nu sunt suficiente pentru rezolvarea situatiei economice.
Pastrati-va calmul! Ca pe "Titanic", unde vasul se scufunda si orchestra canta
Olli Rehn a declarat ca "regreta" hotararea Standard & Poor's, spunand totodata ca Zona Euro a luat "masuri decisive pe toate fronturile de raspuns in fata crizei" si a realizat progrese in vederea "calmarii pietelor financiare".
"Acum este important sa finalizam cat mai curand posibil functiile si metodele de aplicare ale EFSF si... sa-l adoptam in luna iulie", a aratat Olli Rehn. EFSF este fondul de salvare a economiei Zonei Euro.
La randul sau, ministrul de Finante francez Francois Baroin a declarat ca pierderea calificativului AAA "nu este o catastrofa", amintind ca Franta detine inca un rating AA+ stabil.
"America, cea mai mare economie din lume, a fost retrogradata vara trecuta", a spus Baroin, intr-un interviu acordat postului de televiziune France-2. "Trebuie sa ne pastram calmul. Nu trebuie sa-i speriem pe francezi".
Presedintele Eurogroup-ului, Jean-Claude Juncker, a spus ca tarile din Zona Euro sunt determinate sa "faca orice este necesar" pentru a readuce cresterea economica.
Intre timp, discutiile privind restructurarea datoriilor Greciei s-au impotmolit vineri, alimentand temerile privind un posibil default. Actiunile au scazut in aceeasi zi la bursele europene si americane.
Indicele industrial Dow Jones din New York a scazut cu 0,5%. Actiunile bursiere au scazut cu 0,6% in Germania, 0,5% in Franta si 0,1 in Franta. La inceputul zilei de vineri, moneda euro a inregistrat un minim record in ultimele 16 luni fata de dolarul american.
Fondul de bailout
Vineri, Standard & Poor's a anuntat ca Franta a fost retrogradata o treapta, la AA+. Deocamdata, celelalte doua agentii de rating importante, Moody's si Fitch, pastreaza ratingul
AAA pentru francezi.
Austria, ca si Franta, a fost retrogradata de la AAA la AA+. Economia sa este afectata de criza din Italia, respectiv Ungaria. Ratingul Standard & Poor's pentru Italia - care in prezent este epicentrul crizei financiare - a fost redus cu doua trepte, de la A la BBB+.
Spania a inregistrat o taiere a ratingului cu doua trepte, de la AA- la A, precum si Portugalia, al carei rating a scazut de la BBB- la un rating "junk" BB - indicand un viitor sumbru pentru portughezi.
In afara Germaniei si a Slovaciei (ultima tara fiind deja cu un "picior in groapa"), celelalte tari au fost plasate sub o supraveghere cu "perspectiva negativa", insemnand ca exista 30% sanse ca sa fie retrogradate pe viitor, anunta
BBC.