ANALIZA: S&P si Moody's vor arunca ratingul SUA la gunoi daca nu sunt reduse deficitul bugetar si datoria externa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: S&P si Moody's vor arunca ratingul SUA la gunoi daca nu sunt reduse deficitul bugetar si datoria externa
Doua dintre cele mai mari agentii de rating din lume, Standard & Poor's si Moody's au avertizat din nou SUA ca, daca nu isi reduce deficitul bugetar si datoria externa, risca sa isi piarda ratingul AAA.
S&P va reduce ratingul SUA la D, primit de statele care intra in incapacitate de plata (default), iar Moody's intr-o prima faza la Aa.
Ratingul AAAse acorda celor mai stabile economii din lume; nu exista riscul pentru creditori sa nu-si primeasca banii imprumutati inapoi la timp. Ratingul echivalent al Moody's este Aaa.
Aa (folosit de agentiile Moody's si Fitch, are trei nivele: Aa1, Aa2, Aa3) se acorda unor state care sunt platitori de calitate ai imprumuturilor contractate. Economiile sunt stabile pe termen scurt, insa exista incertitudini pe termen mediu si lung. Echivalentul la S&P este ratingul AA.
Rating-uri S&P:
"Daca un guvern nu-si plateste datoriile la timp, ratingul acelui guvern devine D", a avertizat John Chambers, presedintele S&P, intrun interviu acordat Bloomberg TV.
Cel mai probabil SUA va ridica din nou nivelul datoriei externe, pentru a 78-a oara din 1960 incoace. In aceste conditii, retrogradarea devine greu de evitat. Presedintele Stateler Unite, Barack Obama, care provine din randurile democratilor, incearca sa-i convinga pe republicani ca este necesara o ridicare a plafonului pentru datoria externa, de la limita de 14.300 miliarde de dolari de acum. Acestia din urma doresc insa introducerea de masuri prin care sa fie taiate costurile.
Cele doua parti trebuie sa se grabeasca. Termenul limita la care SUA trebuie sa-si plateasca o parte din datorii este 2 august, potrivit Trezoreriei.
S&P a notificat guvernul SUA in aprilie ca risca sa isi piarda ratingul AAA daca nu vine cu un plan clar prin care sa fie reduse datoria externa si deficitul bugetar pana in 2013.
Intrarea SUA in incapacitate de plata ar trimite lumea intr-o criza profunda, mult mai haotica decat cea declansata dupa prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers in 2008, potrivit lui Chambers, citat de Businesweek.com.
Obama: "Lumina galbena intermitenta s-a aprins"
America are capacitatea de a iesi intr-un termen scurt dintr-o incapacitate de plata, deoarece dolarul este singura moneda de rezerva internationala. Moody's spune insa ca redobandirea ratingului AAA nu va fi usoara pentru SUA.
Presedintele Obama este constient de pericolul iminent de default: "Lumina galbena intermitenta s-a aprins. Daca pietele de capital decid brusc 'Stii ceva? Guvernul SUA nu-si plateste facturile, haideti sa ne retragem banii", Trezoreria SUA trebuie sa creasca dobanzile pentru a atrage mai multi bani cu care sa ne platim facturile. Acest lucru inseamna dobanzi mai mari pentru companii. Asta inseamna dobanzi mai mari pentru consumatori."
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"