Viata (nu este) ca-n filme: Cei mai mari traficanti de arme din lume
viatafilmetraficantiarmeviktor boutafaceri
Industria armamentului reprezinta un fenomen global. Armele, munitia si alte "provizii de gherila" aduc bani buni corporatiilor de profil. Si dupa cum stim, unde se fac bani, exista si coruptie, propagata de "rechinii" care vor sa domine piata.
Urmatorii indivizi nu stiu de gluma. Au traficat arme in toata lumea si au alimentat razboaie. Au incercat sa fie mereu cu un pas inaintea autoritatilor si concurentei. De la Adnan Khashoggi la Viktur Bout, facem cunostinta cu o serie de "personaje" desprinse parca din filmele de actiune de la Hollywood.
10. Adnan Khashoggi
Este un om de afaceri de succes din Arabia Saudita si in acelasi timp, un traficant proeminent de arme.
In anii '80, era privit ca fiind cel mai bogat om din lume. Khashoggi, educat in SUA, are in prezent 76 de ani si si-a inceput cariera de traficant de armament in anii '60, in calitate de intermediar al unor contracte intre companiile americane si guvernul arab saudit. Printre clientii sai cunoscuti se numara Lockheed (actualmente Lockheed Martin), care in anii '70 i-a platit acestuia comisioane de 106 milioane de dolari.
Traficantul si-a plasat bine banii, in paradisul fiscal din Elvetia. Khashoggi a fost arestat in 1988, in afacerea Iran-Contra, dar a obtinut achitarea, doi ani mai tarziu. In prezent, traieste pe picior mare, la Monaco si mai ofera inca servicii, ce-i drept "ocazional". In 2003, s-a intalnit cu consultantul politic american Richard Perle, chiar inaintea invaziei armatei SUA in Irak. Oare ce-or fi discutat?
9. Dale Stoffel
Dale Stoffel a fost un traficant de arme, puternic implicat in afacerile de reconstructie a Irakului. Recunoscut dupa imaginea sa de mercenar - cu tigara in coltul gurii si o mitraliera pe umar - Stoffel a fost ucis in drum spre Baghdad, in 2004.
In 2003, compania sa, Wye Oak Technology, a primit unul din primele contracte de la noul Minister al Apararii irakian. Valoarea totala a contractelor guvernamentale obtinute de acesta in Irak s-a ridicat la 40 milioane de dolari.
Cu un an inaintea mortii sale, Stoffel a devenit un critic al metodelor de plata utilizate de guvernul irakian, pentru a-i achita serviciile. Mai mult, Stoffel a condamnat "coruptia" autoritatilor. Vaduva sa, Barbara, a dat in judecata executivul din Irak pentru despagubiri de 25 milioane de dolari (2009).
8. Dr. Moosa Bin Shamsher
Dr. Moosa Bin Shamsher este un magnat din Bangladesh, cunoscut pentru rolul sau in traficul cu armament din anii '70 - '80. "Printul Moosa", cum este supranumit de presa sud-asiatica, a avut afaceri numeroase cu Adnan Khashoggi si Sarkis Soghanalian, alti dealeri de calibru.
Conturile sale de 7 milioane de dolari, plasate in Elvetia, au fost "inghetate", dupa constatarea unor "tranzactii suspecte". Compania lui Shamsher, fondata in 1974, se numeste DATCO si se ocupa cu vanzarea de tancuri, avioane de vanatoare si rachete balistice.
Shamsher este renumit si pentru stilul sau de viata excentric: detine cateva sute de masini de lux, printre care multe Rolls Royce-uri si poarta pantofi incrustati cu diamante de 3 milioane de dolari.
7. Samuel Cummings
Samuel Cummings a fost un traficant american de arme, fondator al IAC (International Armament Corporation). Cummings a murit in 1998, la varsta de 71 de ani, in urma unui atac de cord. In anii '50, a fost recrutat de CIA, in calitate de expert in armament.
Si-a petrecut anii '50 calatorind prin Europa si a cumparat cantitati mari de armament din cel de-al Doilea Razboi Mondial. A demarat compania Interarmco, care a dominat piata de arme din SUA anilor '60 - '70. Lui Fidel Castro i-a vandut arme de asalt AR-10.
6. Fares Mana'a
Este cel mai cunoscut traficant de arme din Yemen. Mana'a are o functie oficiala, cea de guvernator al Sa'dah, un oras din N-V Yemenului.
In ciuda acestui statut, activitatile ilegale ale lui Mana'a au ajuns in atentia ONU, care a adaugat numele sau pe lista celor acuzati ca au furnizat arme insurgentilor somalezi (mujahedinii Harakat al-Shabaab) - cunoscuti pentru legaturile cu gruparea terorista Al-Qaeda. Mana'a a fost acuzat si de spionaj in favoarea raposatului dictator libian Gaddafi, in schimbul a milioane de dolari.
In martie 2011, Mana'a a devenit noul guvernator al Sa'dah, dupa o "disputa electorala" intre sustinatorii pro-guvernamentali si cei ai lui Mana'a - rebelii Houthi. Sa mai adaugam ca Fares Mana'a este suspectat ca ar furniza arme catre acestia?
5. Sarkis Soghanalian
Sarkis Soghanalian a murit in 5 octombrie 2011, dupa ce a trait o viata palpitanta. Nascut in 1929, Soghanalian - supranumit "Vanzatorul de Moarte" - a devenit cel mai mare traficant de arme in timpul Razboiului Rece. In anii '80, i-a furnizat armament lui Saddam Hussein. Cu sustinerea CIA-ului, Soghanalian a vandut arme irakienilor, in timpul razboiului irano-irakian.
Printre clientii sai s-au mai numarat grupurile militare din timpul Razboiului Civil Libanez, precum si cele din Ecuador si Nicaragua, respectiv Argentina (in timpul conflictului din Insulele Falkland). In timpul primului razboi din Golf cu Irakul, Soghanalian a fost arestat timp de 6 ani pentru posesie de... arme si intentia de a le vinde irakienilor. Sentinta sa a fost redusa la 2 ani, dupa ce a oferit SUA servicii de contra-informatii. Bun la toate, Soghanalian asta!
4. Monzer al-Kassar
Sirianul Monzer al-Kassar - supranumit si "Printul din Marbella" - este un traficant de arme de renume. In prezent, al-Kassar se afla dupa gratii. Si-a inceput
cariera in anii '70, cand guvernul yemenit l-a desemnat sa cumpere arme din Polonia. A locuit la Londra, din 1972 pana in 1984, cand a fost expulzat de autoritatile engleze, pe motiv ca ar fi facut trafic de arme si droguri.
Al-Kassar si-a gasit alt camin, in Marbella, unde a capatat o porecla extravaganta. A fost acuzat ca a furnizat arme teroristilor care au deturnat vasul de croaziera Achille Lauro. A vandut arme si Croatiei, Bosniei si Somaliei, profitand de "prohibitia" impusa de ONU celor 3 tari. Al-Kassar a fost prins si condamnat in urma unei operatiuni a autoritatilor americane, desfasurata intre 2006 - 2007.
3. Jean-Bernard Lasnaud
Francezul Jean-Bernard Lasnaud a fost arestat in 2002 in Elvetia, dupa trei ani de cereri de arestare din partea Argentinei si Interpolului. In ciuda acuzatiilor de trafic de armament si frauda, Lasnaud a putut trai bine mersi in sudul Floridei, timp de 10 ani, inainte de a fi prins.
Printre presupusii sai clienti, s-au numarat nume grele, precum China si Somalia. Companiile sale au inregistrat venituri de 2,5 milioane dolari din vanzarea de arme, in fiecare an. Lasnaud a fost mereu in pas cu tehnologia, detinand chiar si un "site de prezentare" pentru "produsele" sale.
2. Leonid Minin
Leonid Minin este un traficant ucrainean de arme. S-a nascut in 1947 si in 1970 s-a mutat in Israel. A fost arestat de autoritatile germane in anii '70, fiind acuzat ca a furat identitatea altei persoane si numeroase obiecte de arta.
Minin a vandut arme dictatorului liberian Charles Taylor si grupului paramilitar RUF (Revolutionary United Front) din Sierra Leone. Minin a fost condamnat la doi ani de inchisoare.
Personajul lui Nicolas Cage din filmul Lord of War (2005) este inspirat de trei traficanti de arme celebri: Minin, Soghanalian si Viktor Bout.
1. Viktor Bout (foto generic)
Viktor Anatolyevich Bout, cel mai cunoscut traficant de arme din lume, isi va petrece restul zilelor dupa gratii. Bout a fost extradat din Thailanda in SUA in 2010, dupa cinci ani de incercari ale DEA. Rusul este acuzat ca ar fi furnizat arme catre RAF (Revolutionary Armed Forces) din Columbia, in cadrul conflictului cu fortele americane.
Cel mai probabil, Bout va primi inchisoarea pe viata la inceputul anului viitor. Bout a obtinut venituri substantiale din transportul de bunuri in Africa si Orientul Mijlociu in anii '90 si 2000; de asemenea, fostul translator militar de limba rusa al URSS a alimentat cu arme conflictele civile din Africa. Viktor Bout s-a pus rau cu ONU, dupa ce a incalcat embargoul pe arme impus Angolei, Liberiei, Sierrei Leone si Congo-ului.
In 2001, Bout a mutat importante cantitati de aur si sume de bani din Afghanistan. Acuzatiile la adresa sa se inmultesc pe zi ce trece, astfel incat viitorul traficantului de arme nu a aratat niciodata mai sumbru. (
sursa: businesspundit.com)